Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σχολιάζοντας την Παγκόσμια ημέρα των Μουσείων


Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε από την Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα δώσουμε συγχαρητήρια στην έφορο αρχαιοτήτων κυρία Αλ. Χαραμή , στους συντηρητές αρχαιολογικών ευρημάτων , στους τεχνικούς και σε όλους τους επιστήμονες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν το νέο μουσείο Θηβών.
Θα σημειώσουμε εδώ την παράλειψη από μέρος των διοργανωτών της εκδήλωσης , την έλλειψη πρόσκλησης και παρουσίας του παλαιότερου εν ζωή έφορου αρχαιοτήτων καθηγητού κυρίου Θεόδωρου Σπυρόπουλου που πολλά έχει προσφέρει με το ανασκαφικό του έργο και που πολλά θα πρόσφερε η παρουσία του στο συνεδριακό κέντρο των Θηβών……….

Πέραν αυτών όμως θα προχωρήσουμε και σε γόνιμη κριτική …………..

Η πρώτη μας απορία έχει να κάνει με την θέση . Γιατί το νέο μουσείο Θηβών φτιάχτηκε στην ασφυκτική θέση του παλιού; Θεωρούμε λάθος την θέση και πιστεύουμε ότι το σωστό θα ήταν να κατασκευαζόταν πλησίον της πόλης επάνω σε κεντρικό οδικό κόμβο μεγάλης κυκλοφορίας (π.χ. θέση Μιχαηλίδη). Εκεί θα το έβλεπε ακόμη και με το’’ ζόρι’’ η μισή Αθήνα, με όλα τα οφέλη που θα ακολουθούσαν……………

Εδώ τίθεται και το εξής ερώτημα , ο ξένος επισκέπτης ερχόμενος στην Ελλάδα περιμένει να δει κάτι Ελληνικό . Το νέο μας μουσείο στην εξωτερική του όψη σε τι θυμίζει Ελλάδα; Είναι ένα ωραίο μοντέρνο κιβώτιο που ο σχεδιασμός του σύντομα θα ξεπεραστεί και θα αντικατασταθεί από κάτι το ίδιο πρόσκαιρο και άχαρο. Που είναι η αρχαιοελληνική διαχρονική τεχνοτροπία και κάλος με τους κίονες και τα αετώματα, που είναι ο αρχαιοελληνικός τρόπος κατασκευής επιφανών κτιρίων; Γιατί οι Βοριοευρωπαίοι και ακόμη περισσότερο οι ανιστόρητοι Αμερικάνοι όταν θέλουν να προσδώσουν κύρος σε κυβερνητικά, δικαστικά , εκπαιδευτικά και άλλα επιβλητικά τους κτίρια τα φτιάχνουν υπερυψωμένα σαν μικρές Ακροπόλεις; Έχει αναρωτηθεί ο Θηβαίος πόσα χρόνια είναι η πόλη μας χωρίς μουσείο; Έχει αναρωτηθεί πόσα χρόνια έχει να επισκεφτεί ξένο σχολείο την πόλη μας; Έχει αναρωτηθεί γιατί η Θήβα απουσιάζει παντελώς από τους τουριστικούς χάρτες της Στερεάς ; Έχει αναρωτηθεί γιατί δεν έχουμε Πανεπιστήμιο ή έστω ένα ΤΕΙ αρχαιολογίας στην πόλη; Έχει αναρωτηθεί γιατί ενώ φέρεται η Θήβα σαν την πόλη που γεννήθηκε ο Ηρακλής , αυτός ο παγκόσμια γνωστός ημίθεος και σύμβολο δύναμης απουσιάζει από την πόλη η οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτόν, απουσιάζει ένα υπερμέγεθες άγαλμα του στο κέντρο ή σε κάποια είσοδο της πόλης; Από την άλλη το μουσείο θα μείνει κλειστό για δυο ακόμη χρόνια και να δούμε αν θα ανοίξει με την κρίση να βαθαίνει.

Θα προτείναμε για αρχή να ανοίξει έστω μια πτέρυγα του μουσείου να το εκμεταλλευτούμε διαφημιστικά , να ‘’βάλουμε’’ κόσμο στην πόλη μας και να τονώσουμε την αγορά. Θα μπορούσε η Θήβα να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδος αντί αυτού είναι ένα μίζερο χωριό γνωστό για τις πατάτες και τα κρεμμύδια του .Δεν υποτιμούμε τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα αλλά δεν μπορεί να είμαστε μόνο κρεμμυδοπαραγωγοί και πατατοπαραγωγοί. Όπου και αν σκάψεις στην πόλη ακόμη και στην τύχη βρίσκεις ‘’πράγματα’’. Έχουμε υπέρλαμπρα μνημεία που όμως είναι ακόμη θαμμένα. Είναι λυπηρό …….

Κατά το τέλος της ημερίδας ένας καταξιωμένος θετικός επιστήμον ο κύριος Γρ. Τσόκας με έναν τομογράφο εδάφους (δική του εφεύρεση) ερεύνησε τον Άγιο Λουκά , τον λόφο του Ισμηνίου Απόλλωνα και τον λόφο του Αμφίου. Ειδικά για τον λόφο του Αμφίου ανέφερε πως ο τομογράφος του εντόπισε κάποια ευρήματα σε βάθος 1,5 μέτρων περίπου και βεβαίωσε πως μέχρι τα 5 μέτρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο .Φυσικά και είναι έτσι γιατί ο κύριος Σπυρόπουλος κατέβηκε στο εσωτερικό του λόφου που είναι διάτρητος από φρεάτιο (πηγάδι) βάθους 20 μέτρων. Επίσης δεν ακούστηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας για τα βασιλικά κοσμήματα που βρέθηκαν το 1973 στις ανασκαφές Σπυρόπουλου στο λόφο του Αμφίου, στον κοινό τάφο του Ζήθων και του Αμφίου, κοσμήματα που χρονολογήθηκαν στο 2700π.χ με την μέθοδο της φωτοδιαύγειας.

Δια στόματος του κύριου Αραβαντινού ακούστηκε ότι το πόρισμα Σπυρόπουλου για ύπαρξη βαθμιδωτής πυραμίδας κάτω από τον λόφο του Αμφίου δεν έγινε αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα. Αυτόματα έρχεται το ερώτημα :ποιοι αποτελούν την επιστημονική κοινότητα; Θυμίζει λίγο τον ακαθόριστο όρο ‘’αγορές’’ που έχει εισβάλει στο σύγχρονο λεξιλόγιο μας. Η έρευνα Σπυρόπουλου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο ίδιος προβιβάστηκε σε λέκτορα. Χίλια χρόνια πριν τον Κάδμο και τους Μυκηναίους και τρεις χιλιάδες χρόνια πριν τους Βυζαντινούς οι Μινύες με επικεφαλής τον Ζήθων και τον Αμφίων έχτιζαν την Θήβα στο 2800π.χ ! Όλη αυτή η περίοδος των χιλίων χρόνων καθολικής επικράτησης των Μινύων αποσιωπήθηκε!

Η πυραμίδα που υπάρχει κάτω από τον λόφο του Αμφίου με την τσιμενταρισμένη και απαγορευμένη είσοδο φωνάζει στην αρχαιοελληνική κοινότητα…..’’μην αρνείστε την έρευνα’’. Τι φοβάστε και δεν μπαίνετε μέσα ; Φοβάστε μήπως ανατροπή της ιστορίας; Από την στιγμή που αρκεί ένα και μόνο μεροκάματο για να ανοίξει η είσοδος προς τι η άρνηση ; Άλλωστε υπάρχουν και οι εθελοντές του συλλόγου ΄΄Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας’’ που θα μπορούν να συνδράμουν ανιδιοτελώς και με πολύ κέφι στις όποιες εργασίες.

Κλείνω το παρόν άρθρο πληροφορώντας τους πολυπληθής φίλους και μέλη μας ότι ο σύλλογος μας την 10η του Μάη αναγνωρίστηκε από το πρωτοδικείο . Ευχαριστώ για την φιλοξενία .

Τούτουζας Νικόλαος
Μέλος προσωρινού πενταμελούς του συλλόγου ’Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας’’.