Σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση από την φωτιά της Τετάρτης που έπληξε τους δήμους Λιβαδειάς και Διστόμου.
Η φωτιά όπως σημειώνει σε ερώτηση του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς «προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής» ενώ επίσης κάηκαν «εκατοντάδες ελαιόδεντρα και αμπέλια, στάβλοι, αιγοπρόβατα, μελίσσια, αγροτικές αποθήκες και αγροτικός εξοπλισμός» ενώ μεγάλη καταστροφή υπέστη και ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου του Πανοπέα στον Άγιο Βλάσιο.
«Παρά την μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας της Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών, προκλήθηκαν καταστροφές και χρειάζεται να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες και κυρίως οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, των οποίων το εναπομείναν ζωικό κεφάλαιο κινδυνεύει και αυτό να χαθεί λόγω ασιτίας, καθώς η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τα αποθέματα ζωοτροφών», σημειώνει ο κ. Σταθάς και προσθέτει: «Δεδομένης της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς, πρέπει άμεσα να μεταβεί στη περιοχή συνεργείο του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στο ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο».
Ακόμα επισημαίνει την ανάγκη να δοθούν άμεσα χρήματα για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων τουλάχιστον στα χωριά Χαιρώνεια, Άγιο Βλάσιο, Θούριο, Τσουκαλάδες και Πέρα Χωριό, πριν την έλευση του χειμώνα και την αρχή των βροχοπτώσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα προαναφερθέντα χωριά.
Αναφορά κάνει επίσης και για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς όπου πρέπει να αποκατασταθούν και οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τη πυρκαγιά.
Καταλήγοντας ερωτά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων των οποίων το εισόδημα βασίζεται αποκλειστικά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών στο Κάστρο του Πανοπέα και στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας ενώ ταυτόχρονα ζητά ενημέρωση και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών.
Να σημειωθεί δε ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που ήδη το Ε.Κ. Λιβαδειάς φρόντισε να δώσει ζωοτροφές σε περιπτώσεις που υπήρχε άμεση ανάγκη για σίτιση αιγοπροβάτων.
Ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους στην περιοχή της Χαιρώνειας μοίρασε χθες και ο Αγροτικός Σύλλογος Ορχομενού.
Παράλληλα ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής απεύθυνε έκκληση σε παραγωγούς τριφυλλιού και κτηνοτρόφους της περιφέρειας Στερεάς να αποστείλουν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν στη Βοιωτία αφού η φωτιά κατέστρεψε όχι μόνο τις ζωοτροφές στα ποιμνιοστάσια αλλά και τεράστιες χορτολιβαδικές εκτάσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και τα ζώα που διασώθηκαν.
Μια πρώτη εικόνα των ζημιών έχει ήδη αποτυπωθεί από τους πρώτους ελέγχους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης ο οποίος την Πέμπτη συμμετείχε σε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον βουλευτή Γ. Σταθά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρη Βουρδάνο, την Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης Φανή Παπαθωμά, τον Δήμαρχο Λιβαδειάς Νίκο Παπαγγελή, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γιώργο Ζιώγα και Νίκο Παπαναγιώτου και με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε περιοχές των Δήμων Λιβαδειάς (Δημοτική Κοινότητα Λιβαδειάς, Τοπικές Κοινότητες Αγ. Βλασίου, Χαιρωνείας, Θουρίου, Λιβαδειάς, Τσουκαλάδες) και Αράχωβας-Διστόμου-Αντικύρας (Τοπική Κοινότητα Διστόμου) της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκλήθηκαν ζημιές σε 42.000 ελαιόδεντρα εκ των οποίων τα μισά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Επίσης περίπου 180 στρέμματα με αμπέλια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς όπως και περίπου 8 στρέμματα με φιστικιές.
Σε ότι αφορά το ζωικό Κεφάλαιο κάηκαν περίπου 1. 380 περίπου αιγοπρόβατα, 150 κότες και κουνέλια καθώς ενώ περίπου 550 μελισσοσμήνη τα οποία καταστράφηκαν από την υψηλή θερμοκρασία.
Ακόμα καταστράφηκαν 48 σταβλικές εγκαταστάσεις (ποιμνιοστάσια, σταβλαποθήκες), 40.000 μέτρα σωλήνες στάγδην άρδευσης και παρελκόμενα αυτών, 7 πλαστικές δεξαμενές, σωλήνες, γεωργικά μηχανήματα, διάφορα εργαλεία, 15.000 δέματα ζωοτροφών και 3.000 κιλά καρπός για ζωοτροφή.
Σε ότι αφορά τις ενέργειες της Π.Ε. Βοιωτίας στη μάχη με τις φλόγες ο κ. Μουλκιώτης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι διέθεσε 9 υδροφόρες, 1 ερπιστριοφόρο όχημα και 8 UNIMOK, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχαν και οι Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας με ερπιστριοφόρο όχημα και Εύβοιας με υδροφόρα.
Τέλος σε δηλώσεις του ζήτησε από τους πληγέντες να προχωρήσουν σε δηλώσεις των ζημιών που υπέστησαν και από την δασική υπηρεσία να εκπονήσει σχέδιο δράσης ενόψει του φαινομένου της πλήρους αποψίλωσης των περιοχών, ενόψει του επικείμενου χειμώνα.
«Θέλουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτραπούν ενδεχομένως φαινόμενα πλημμύρας από τις βροχές γιατί ο χειμώνας είναι απρόβλεπτος», είπε ο κ. Μουλκιώτης.