Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ: ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ...ΠΑΝΕΣ!



Τώρα που πέφτει και το τελευταίο οχυρό στο τραπεζικό απόρρητο, οι Γερμανοί που χρησιμοποιούσαν τις ελβετικές τράπεζες για να φοροδιαφεύγουν επαναπατρίζουν τα κεφάλαιά τους, αλλά τα κρύβουν στα πιο παράξενα σημεία.

Οι ελβετικές τράπεζες έχουν εδώ και καιρό μπει στο στόχαστρο των διεθνών φορολογικών αρχών και αναγκάζονται να συνεργαστούν δίνοντας ονόματα πελατών και αριθμούς λογαριασμών για να γλιτώσουν τα σκληρά πρόστιμα.

«Βρήκαμε έναν 71χρονο άνδρα που φορούσε γυναικείο κορσέ στον οποίο είχε κρύψει 150.000 ευρώ», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg o Markus Ueckert, εκπρόσωπος των τελωνειακών αρχών της Loerrach, μιας εκ των τριών πόλεων στα σύνορα της Γερμανίας με την Ελβετία. «Σε μία άλλη περίσταση, ένας άνδρας είχε δύο πάνες ακράτειας με κρυμμένα 140.000 ευρώ». Το πρακτορείο αναφέρει και άλλες περιπτώσεις, όπου χρήματα είχαν κρυφτεί στην μπαταρία του αυτοκινήτου ή ακόμη και σε ένα κέικ. «Υπάρχουν τακτικά άνθρωποι που φορούν μία ζώνη με κρυμμένα χρήματα ή τα βάζουν ακόμη και στο εσώρουχό τους» εξηγεί ο Herald Gabele, εκπρόσωπος της περιφέρειας Singen.

Η φοροδιαφυγή στη Γερμανία είναι ένα από τα καυτά θέματα συζήτησης και στην προεκλογική μάχη της Γερμανίας, με τον Peer Steinbrueck να επικρίνει έντονα τη στάση της Ελβετίας. «Δεν έχω πρόβλημα να βάλω το ιππικό για να πολεμήσει τις φορολογικές απάτες και τη φοροδιαφυγή» δήλωσε.

Ο Frank Wehrheim, αξιωματούχος των φορολογικών αρχών για τη Handelszeitung, δηλώνει πως η φοροαποφυγή είναι «εθνικό σπορ» στη Γερμανία στο οποίο επιδίδονται τόσο οδοντίατροι όσο και ταξιτζήδες. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Ελβετία είναι Γερμανοί. Οι διακοπές τους, λοιπόν, συνεπάγονται εύκολη πρόσβαση στους «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς. Και όχι μόνο για εκατομμυριούχους, όπως ο Klaus Zumwinkel, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Post.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Booz&Co, Γερμανοί και Βρετανοί το 2010 είχαν καταθέσεις αδήλωτων κεφαλαίων ύψους 164 δισ. ελβετικών φράγκων. Έκτοτε, στη Γερμανία έχουν υποβληθεί 36.000 αιτήσεις φορολογικής αμνηστίας. Όσοι δεν επιλέγουν τον μόνιμο δρόμο, προσπαθούν να περάσουν τα χρήματα από τα σύνορα, όπου όμως πρέπει να δηλωθεί κάθε ποσό που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Η Ελβετία προχώρησε σε φορολογικές συμφωνίες με τη Βρετανία και την Αυστρία, που δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να ανακτήσουν φορολογικά έσοδα, ενώ όμως, το τραπεζικό απόρρητο διατηρείται. Το κοινοβούλιο της Γερμανίας όμως έχει απορρίψει παρόμοια συμφωνία για τη Γερμανία.

Από το 2000, έχουν 11πλασιαστεί οι παράνομες αδήλωτες μεταφορές ποσών που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Το 2012 καταγράφηκαν 2.489 περιπτώσεις. Το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25% των αδήλωτων κεφαλαίων.