Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Δεν θα πάει διακοπές το 75% των Ελλήνων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ


Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ρωτήθηκαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι.
Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για
οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).
Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, καθώς εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:
σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,
σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.
Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει:
4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
7 ημέρες το 25% των οικογενειών
10 ήμερες το 20% των οικογενειών
15 ήμερες το 13% των οικογενειών
20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.
Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένας επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους.