Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Ανοιγοκλείνουν» τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας

«Ανοιγοκλείνουν» τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας
Σε ρόλο Πυθίας φαίνεται ότι περιορίστηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αν κρίνουμε από τις ερμηνείες που έδωσαν στα λεγόμενά του οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αθήνα για την υποβάθμιση των νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας με το λουκέτο στα δύο νοσοκομεία Λιβαδειάς να… ανοιγοκλείνει.
Απογοήτευση και προβληματισμοί για το μέλλον του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λίγες ώρες μετά κρίσιμο ραντεβού που πραγματοποιήθηκε με τον νέο Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. ...http://viotianet.gr/

Μπορεί ο Υπουργός Υγείας να δεσμεύτηκε, μετά την ενδελεχή ενημέρωση από αντιπροσωπεία της Βοιωτίας, στην μη κατάργηση των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας και στην άμεση κάλυψη τους με ιατρικό προσωπικό , παρόλα αυτά οι δεσμεύσεις του μόνο ανησυχίες προκάλεσαν για την βιωσιμότητα του Νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι στη Λιβαδειά και στη Θήβα πρόκειται σύντομα να διοριστούν δύο μόνιμοι γιατροί, ένας παιδίατρος και ένας παθολόγος αντίστοιχα. Επιπλέον, όσον αφορά στους επικουρικούς, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι προκηρύσσονται για τη Λιβαδειά θέσεις αναισθησιολόγου, ορθοπεδικού και παθολόγου, καθώς και θέσεις καρδιολόγου, παθολόγου και χειρουργού για τη Θήβα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν και δώδεκα ιατροί, οι οποίοι πρόκειται να ενισχύσουν το ΠΕΔΥ.


Αρκετά δυσαρεστημένος δήλωσε ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Νίκος Παπαγγελής, από την συνάντηση αυτή, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «διέκρινε μια ιδιαίτερη θέρμη από τους επίσημους εκπροσώπους της Βοιωτίας για τα ζητήματα μόνο του Νοσοκομείου της Θήβας», πράγμα που εκτιμά πως αυτομάτως οδηγεί στην υποβάθμιση της συνάντησης αυτής και της διεκδίκησης .
«Δεν με κάλυψαν οι θέσεις του κ. Βορίδη» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Από την πλευρά του, όπως δήλωσε και ο ίδιος όσο και η νέα Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να τεκμηριώσει επαρκώς τους λόγους που πρέπει και είναι αναγκαίο να παραμείνει το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς ανοικτό και τόνισε πόσο σημαντική είναι η γεωγραφική της θέση που εξυπηρετεί πολλούς όμορους Δήμους. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει το Νοσοκομείο να επανδρωθεί άμεσα και να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών.


Έντονα προβληματισμένη εμφανίστηκε και η νέα Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, μετά την συνάντηση με τον Υπουργό αφού ο ίδιος δεν μπορούσε να προβεί σε δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες των δυο πόλεων υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Μετά την επίσκεψη στον υπουργό κ. Βορίδη, οι προσωπικές μου ανησυχίες έχουν αυξηθεί. Η Λιβαδειά είναι ανάσταση, η περιοχή είναι ανάστατη και οι κάτοικοι περιμένουν απαντήσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Σύμφωνα με την κ. Πούλου σε αυτά τα πλαίσια δεν υπήρξε δέσμευση από τον Υπουργό και γι΄ αυτό ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η δρομολόγηση των ενεργειών και ενημέρωση όλων των πολιτών όχι μόνο της Λιβαδειάς αλλά της ευρύτερης περιοχής.
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά από απόφαση του συντονιστικού οργάνου αγώνα», κατέληξε η Γ. Πούλου.


Άμεση ενημέρωση του λαού και κινητοποιήσεις ζήτησε ο Νώντας Κοτσικώνας δηλώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Το ίδιο πρότεινε και ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Αρκουμάνης, που μίλησε για «σταθερό εμπαιγμό από την κυβέρνηση» που δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορους τους πολίτες . «Αν δεν πάρει το θέμα του νοσοκομείου προσωπικά, το νοσοκομείο θα κλείσει. Με την υποβάθμιση την σταδιακή που γίνεται όλο αυτό το διάστημα και βεβαίως με τα προβλήματα που υπάρχουν στην υποχρηματοδότηση της υγείας.
Ένα βασικό είναι , ότι στην υγεία γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει η ποσόστωση ότι 10 γιατροί φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται και αν αυτό δεν αλλάξει νομοθετικά θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα άμεσα για την λειτουργία του νοσοκομείου». Επιπλέον, τόνισε πόσο σημαντικό είναι «να δοθεί κινηματικός χαρακτήρας σε όλη αυτή την κατάσταση με το νοσοκομείο, γιατί αλλιώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».


Ε.Κ.: Υποβαθμίζεται η Υγεία
Για υποβάθμιση της Υγείας κάνουν λόγο τα Εργατικά Κέντρα Λιβαδειάς και Θήβας που είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία και ανέδειξαν το θέμα σε κοινή σύσκεψη φορέων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν με έμφαση ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποδείχθηκε πως «αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η εφαρμογή των μνημονίων και η συνέχιση της υποβάθμισης της Υγείας».
Συμπληρώνουν δε πως οι λύσεις που εξήγγειλε ο κ Βορίδης για τα δύο Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας «δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λύσουν ούτε να σταματήσουν την περαιτέρω υποβάθμιση των Νοσοκομείων του Νομού».
Επίσης καλούν όλους τους πολίτες της Βοιωτίας σε αγωνιστική ετοιμότητα και κάνουν γνωστό ότι θα υπάρξει νέο κάλεσμα όλων των φορέων για περαιτέρω ενέργειες «ώστε να σταματήσουμε την επικίνδυνη υποβάθμιση της Υγείας στο νομό μας από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές».


Γ. Καράμπελας: Δεν κλείνουν τα νοσοκομεία
Διαφορετική άποψη εξέφρασαν τόσο ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας όσο και ο διοικητής των νοσοκομείων Κώστας Ρουσσόπουλος.
«Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού ως απόρροια της ανησυχίας των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα και ως συνέχεια της χαμηλής βαθμολογίας που έλαβαν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία στην τελευταία αξιολόγηση του υπουργείου», σημειώνει ο κ. Καράμπελας.
Και συνεχίζει: «Από πλευράς υπουργού, υπήρξε ρητή διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο της Βοιωτίας, ενώ τονίστηκε πως στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση οι παροχές υγείας του νομού να βρεθούν στα προ κρίσης επίπεδα».
Αυτό όπως αναφέρει θα επιτευχθεί με ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό και με άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας) με ιατρικό προσωπικό.
Ο Γ. Καράμπελας επισημαίνει επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι πιθανοί τρόποι επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων των νοσοκομείων και κυρίως της Θήβας, «οι οποίοι εφόσον εφαρμοστούν θα λύσουν δια παντός το οικονομικό ζήτημα του νοσοκομείου» και καταλήγει: «Εμείς από την πλευρά μας αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων, παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις».
Τέλος από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε τόσο για το ότι τα δύο Νοσοκομεία δεν κλείνουν όσο και για τη δρομολόγηση λύσεων που αφορούν κάλυψη θέσεων Ιατρικού


Σε αναμονή η Θήβα
Σε αναμονή της υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργού δήλωσε ο δήμαρχος Θηβας Σπύρος Νικολάου λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ο Δήμος Θηβαίων, οι φορείς και όλοι οι πολίτες περιμένουν ο Υπουργός να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του. Δεν λύνεται βέβαια το πρόβλημα, ωστόσο η ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό είναι ένα θετικό βήμα, μια ανάσα για τη λειτουργία τους και πιστεύω ότι με τη φιλότιμη προσπάθεια των υπαρχόντων ιατρών, οι οποίοι είναι γνωστό ότι υπερβάλλουν εαυτό για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία μας σωστά προς όφελος του πολίτη»