Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας την ύλη των αποβλήτων με σκοπό θετικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή και τους κατοίκους της ετοιμάζει η Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας, ένας από τους τρεις βραβευμένους Φορείς με λειτουργία ΧΥΤΑ και συναφείς δράσεις (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά.), για τις οποίες βραβεύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος μέσω του θεσμού του European Business Awards for the Enviromment.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», στην επιχείρηση συμμετέχουν 4 Καλλικρατικοί δήμοι (11 πρώην Καποδιστριακοί): Θήβας, Τανάγρας, Αλιάρτου και η Δημοτική Ενότητα Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού. Η επιχείρηση έχει δρομολογήσει σειρά έργων, με σημαντικότερο αυτό της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ με 100% δημόσια χρηματοδότηση, η οποία θα ελαχιστοποιήσει τα απορρίμματα, που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή, με ανάκτηση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών. Για αυτόν τον σκοπό στους υπάρχοντες κάδους (μπλε για τα ανακυκλώσιμα και πράσινους για τα σύμμεικτα απορρίμματα) θα προστεθεί και ένας καφέ, όπου θα συγκεντρώνονται τα οργανικά απορρίμματα, εφαρμόζοντας πλήρως τη διαλογή στην πηγή. Στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα διαχωρίζονται περαιτέρω τα απορρίμματα και με την πλέον φυσική μέθοδο, αυτή της αναερόβιας αερόβιας διαδικασίας, θα παράγονται ηλεκτρική ενέργεια και κομπόστ.
«Η κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας», λέει ο Χαράλαμπος Τσοκανής, γενικός διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης της Θήβας, εμπνευστής και εκτελεστής αυτού του σχεδίου, οικονομολόγος, «χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών, δείχνει πώς ένας δημόσιος φορέας μπορεί να εκτελεί σύνθετα έργα και να τα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Αυτό το πετύχαμε χάρη στο σχεδιασμό, την καλή οργάνωση της επιχείρησης αλλά κυρίως χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θεωρεί αυτή τη δημόσια επιχείρηση ως δική του. Η σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης ήταν η προϋπόθεση σύμφωνα με όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεκινήσουμε την κατασκευή του χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, ένα έργο που ήταν για μας κάτι παραπάνω από αναγκαίο, σε μια περιοχή, αυτήν της ανατολικής Βοιωτίας, που χαρακτηρίζεται ως βιομηχανική και αγροτική ταυτόχρονα, με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η επιχείρηση φροντίζει όχι μόνο για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και συναφών δράσεων όπως αποκομιδή των απορριμμάτων των δήμων μελών της, πλύσιμο του συνόλου των κάδων, συγκέντρωση ογκωδών απορριμμάτων (στρώματα, έπιπλα κ.ά.), καθώς και την αποκατάσταση των τελευταίων ανενεργών χωματερών».
Η επιχείρηση έχει εγκαινιάσει τον θεσμό της Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω του οποίου 31 φορείς ενημερώνονται συστηματικά για τις δράσεις της επιχείρησης. Διαρκής είναι επίσης και η ενημέρωση των δήμων και π πραγματοποίηση ημερίδων, ομιλιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία. Το προηγούμενο μόλις έτος ενημερώθηκαν 3.000 μαθητές. Η ενημέρωση αυτή, που γίνεται με όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα μέσα, με έντυπο υλικό και με ηλεκτρονικούς τρόπους παρουσίασης, προσελκύει πολλούς νέους, αλλά και ενήλικες που φαίνεται πως όλο και περισσότερο αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους και για την αναζήτηση λύσης για την ανάπτυξη του τόπου μας.
«Έχουμε δημιουργήσει από το 2007 ένα Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων το οποίο εκπροσωπεί 48 φορείς απ' όλη τη χώρα», προσθέτει ο κ. Τσοκανής.
«Στους φορείς αυτούς μετέχουν πάνω από 180 δήμοι οι οποίοι προσφέρουν, σε περίπου 5.000.000 πολίτες, υπηρεσίες όπως: Υγειονομική ταφή απορριμμάτων αλλά και συναφείς δράσεις όπως ανακύκλωση, προγράμματα κομποστοποίησης, αποκαταστάσεις ανενεργών χωματερών κ.ά. Το δίκτυο αυτό που έχει την έδρα του στη Θήβα έχει πραγματοποιήσει από το 2007 έως σήμερα 8 πανελλήνιες συνόδους στις εξής πόλεις: Θήβα, Ρόδο, Χανιά, Ζάκυνθο, Κοζάνη, Βόλο, Χίο, Σύρο».