Ο ναός σώζεται σε ύψος περίπου ενός μέτρου και διαγράφεται ολόκληρη η κάτοψή του. Ανήκει στον τύπο του τρίκογχου τρουλαίου και σε συνδυασμό της τοιχοποιίας και τα μέλη του τέμπλου επιτρέπει μία χρονολόγηση στον 10-11ο αι. ή και λίγο νωρίτερα. Ο νάρθηκας είναι μεταγενέστερος.
Στην τοιχοδομή του και στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει πλήθος αρχαίων μελών που προφανώς προέρχονται από την αρχαία πόλη της Ακραιφίας που σήμερα διακρίνονται ελάχιστα λείψανα.
Είναι εύκολα επισκέψιμος μιας και βρίσκεται δίπλα στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας δεξιά πριν την είσοδο στο σύγχρονο οικισμό του Ακραιφνίου.
Η περιοχή έχει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους για να επισκεφθείτε. Η ακρόπολη της Ακραιφίας βρίσκεται στον λόφο Βίγλιζα (Σκοπιά), το Ηρώο ή ναός αφιερωμένος στη Θεά Δήμητρα, το ιερό και μαντείο του Απόλλωνα Πτώου, το σπήλαιο Σαρακήνικο με τα σπουδαία προϊστορικά ευρήματα, το φρυκτώριο στην κορυφή ανεμόμυλος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου που πιθανόν είναι στην θέση του αρχαίου ναού του Διονύσου, η περίφημη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα και η μεγάλη καταβόθρα με τα υδραυλικά έργα της προϊστορικής εποχής.
Κείμενο: Γεώργιος Αθανασόπουλος – Πηγή http://www.ancientgreece.gr/ancient-sites-greece/central-greece/boeotia/christian-monuments/item/252-church-st-basil-akraifnio#prettyPhoto