Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Καλλυντικά μαϊμούδες επικίνδυνα για την υγεία


Καλλυντικά απομιμήσεις γνωστών εταιριών βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα χημικών και καρκινογόνων ουσιών όπως το αρσενικό και το μόλυβδο.

Όπως διαπιστώθηκε, τα καλλυντικά αυτά περιέχουν μόλυβδο 19 φορές περισσότερο σε σχέση με το επίπεδο που επιτρέπεται, αρσενικό, υδράργυρο, χαλκό, κάδμιο αλλά και άλλα καρκινογόνα συστατικά. Ιδιαίτερη προσοχή υφίσταται στην περίπτωση των εγκύων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε κάποιες από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα μαϊμού.

Το ζήτημα ήρθε στο φως μετά από περιστατικό στη Βρετανία, ωστόσο, δεδομένου πως κάποιες μαϊμούδες κυκλοφορούν και στην Ελλάδα (όπως για παράδειγμα η περίπτωση των φτηνών απομιμήσεων των γνωστών καλλυντικών mac) οφείλουμε να το αναδείξουμε.

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα καλλυντικά "μαϊμούδες";.....

Τα βαρέα μέταλλα, όπως έχουμε ήδη γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, από αλλεργικές αντιδράσεις κι ευαισθησία του δέρματος μέχρι και νευρολογικές διαταραχές ακόμη και θάνατο. Τα υπερβολικά επίπεδα μολύβδου για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα γονιμότητας, μνήμης και συγκέντρωσης αλλά και αυξημένο κίνδυνο για το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Επίσης, οι δερματολόγοι αναφέρουν αύξηση του αριθμού των γυναικών με δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από τη χρήση μη ελεγμένων καλλυντικών και προειδοποιούν πως το make up δεν είναι πάντα τόσο αθώο, συνιστώντας τη χρήση ελεγμένων γνήσιων καλλυντικών, που ελέγχονται αυστηρά πριν την πώληση.

Οι φτηνές απομιμήσεις των καλλυντικών - που σε αρκετές περιπτώσεις ξεγελούν από την φαινομενική ομοιότητα του σήματος της μάρκας - χρησιμοποιούν όχι μόνο επικίνδυνα υλικά για την υγεία αλλά και άλλα που δεν μπορείς καν να φανταστείς. Μάσκαρα και eyeliner βρέθηκαν να περιέχουν διαβρωτικά χρώματα ενώ απομιμήσεις επώνυμων αρωμάτων βρέθηκαν να περιέχουν... ούρα!

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

Δεν είναι όμως μόνο οι πλανόδιοι από τους οποίους πρέπει να προφυλαχτούμε. Τα καλλυντικά "μαϊμού" πωλούνται και μέσω ίντερνετ. Προσοχή λοιπόν στις αγορές από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα και με εκπτώσεις εξωπραγματικές.

Η ίδια η MAC, έχει εκδώσει επίσης ανακοίνωση συστήνοντας την προσοχή των καταναλωτών, συνιστώντας στους καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα της από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και ιστοσελίδες.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα