Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κατατεθείσες ερωτήσεις‏ από τον Γιάννη Σταθά για ΔΟΥ Θήβας και νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας


Συνεχίζεται η απαξίωση και η τραγική υποστελέχωση της ΔΟΥ Θήβας με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες και να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει τη ΔΟΥ Θήβας -η οποία κατατάσσεται στη πρώτη 10δα σε είσπραξη εσόδων- σε απαξίωση, και εδώ και ενάμισι χρόνο λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού.Η ΔΟΥ Θήβας από τα 22 άτομα που τη στελέχωναν τον Αύγουστο του 2013, σήμερα, μετά και τη συνταξιοδότηση 6 υπαλλήλων τον Νοέμβριο του 2014, λειτουργεί με μόνο 11 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και 2 υπαλλήλων που έχουν μετακινηθεί από τη ΔΟΥ Λιβαδειάς, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη διευθυντής, καθώς η προηγούμενη διευθύντρια έχει συνταξιοδοτηθεί.

Αποτέλεσμα της παραπάνω υποστελέχωσης της ΔΟΥ Θήβας είναι να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από εκκρεμότητες, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για τη πλήρη κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι του έχουν ανατεθεί εκ παραλλήλου καθήκοντα.
Πρέπει δε να επισημανθεί ότι το νέο Οργανόγραμμα της ΔΟΥ Θήβας προβλέπει τη στελέχωσή της Υπηρεσίας με 24 υπαλλήλους.
Με βάση τα ανωτέρω,Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την στελέχωση της ΔΟΥ Θήβας με το απαραίτητο προσωπικό για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το σκοπό της που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η είσπραξη των εσόδων που τόσο ανάγκη έχει ο κρατικόςπροϋπλογισμός;
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Κινδυνεύουν να κλείσουν τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού και λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα του κλεισίματος τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όσο και το Νοσοκομείο Θηβών εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και κονδυλίων, με άμεση συνέπεια τόσο το ΓΝΛ, όσο και το ΓΝΘ να αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους. Για να λειτουργήσουν, έστω στοιχειωδώς, τα δύο νοσοκομεία είναι απαραίτητη η άμεση στελέχωσή τους με ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό και η άμεση χρηματοδότησή τους.

Ειδικότερα, το ΓΝΛ πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με τις εξής ειδικότητες:
1. Για την κάλυψη των εφημεριών ολόκληρου του μήνα πρέπει να στελεχωθεί με δύο (2) παθολόγους, δύο (2) καρδιολόγους, έναν (1) αναισθησιολόγο, έναν (1) αιματολόγο, δύο (2) γυναικολόγους, δύο (2) ορθοπεδικούς και έναν (1) μικροβιολόγο. Αποτέλεσμα της παραπάνω «παθογένειας» είναι εδώ και ένα χρόνο να συμβαίνει το εξής παράλογο: 15 μέρες εφημερεύει η παθολογική κλινική του ΓΝΛ και 15 μέρες η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Θήβας, με συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν ζωές και να έχουν ανεβεί και τα κόστη των δύο νοσοκομείων.
2. Έναν (1) φαρμακοποιό και έναν (1) βοηθό φαρμακείου, καθώς η μοναδική φαρμακοποιός παίρνει σύνταξη και δεν υπάρχει παρά μόνο μια βοηθός, με αποτέλεσμα, αν δεν έρθει νέος φαρμακοποιός, να κλείσει το φαρμακείο.
3. Δύο (2) νεφρολόγους.
4. Έναν (1) νευρολόγο.
Αναφορικά τη χορήγηση κονδυλίων, αυτά είναι απαραίτητα για την κάλυψη των «νυχτερινών» και των αργιών (βάρδιες), αφού, σε διαφορετική περίπτωση, θα κλείσουν αναγκαστικά κάποια τμήματα π.χ. το χειρουργείο (περίπου 100.000€ επιπλέον), αλλά και για την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού για το 2015.
Όσον αφορά το Νοσοκομείο της Θήβας, για τη κάλυψη ζωτικών κενών απαιτείται η κάλυψη τουλάχιστον των παρακάτω ιατρικών ειδικοτήτων για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το νοσοκομείο:
1. Δύο (2) παθολόγων.
2. Δύο (2) χειρούργων.
3. Ενός (1) καρδιολόγου.
4. Δύο (2) ορθοπεδικών.
5. Ενός (1) ακτινολόγου.
6. Ενός (1) οφθαλμιάτρου.
7. Ενός (1) αναισθησιολόγου.
8. Ενός (1) παιδιάτρου.
Απαραίτητη είναι όμως και η στελέχωση της νοσηλευτικής, διοικητικής και τεχνικής υπηρεσίας, αλλά και η πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού.
Πρέπει να επισημανθεί ότι στη τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος του Νοσοκομείου Θηβών για επικουρικούς ιατρούς, έλαβαν μία (1) θέση παθολογίας και μία (1) θέση ουρολόγου, χωρίς όμως να έχει πάει μέχρι σήμερα κανένας επικουρικός ιατρός. Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου -ο οποίος χρήζει τροποποίησης ώστε να συμπληρωθούν επαρκώς οι οργανικές θέσεις- υπάρχουν έντεκα (11) κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι επτά (7) θέσεις ιατρών, οι οποίες όμως εκκρεμούν από το Υπουργείο.
Πέραν των ανωτέρω, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους (280.000 ευρώ περίπου), διότι ο προϋπολογισμός των φαρμάκων δεν επαρκεί, ενώ δεν εκτελούνται ανοσολογικές εξετάσεις, λόγω έλλειψης του αντίστοιχου ποσού (60.000 ευρώ περίπου) στον προϋπολογισμό των αντιδραστηρίων.
Με βάση τα ανωτέρω,Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όσο και το Νοσοκομείο Θήβας με τις παραπάνω ειδικότητες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς;
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να χρηματοδοτηθεί τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όσο και το Νοσοκομείο Θήβας προκειμένου να μην κλείσουν και λόγω χρηματοδότησης;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς