Βλέποντας τα μικρά σας παιδιά να παρουσιάζουν πυρετό μην πανικοβάλλεστε, δεν είναι κάτι τρομακτικό. Απλώς θυμηθείτε ότι ο πυρετός στα παιδιά είναι εξαιρετικά συνήθης και καλοήθης κατάσταση.
Ο πυρετός αποτελεί μηχανισμό άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις. Το σώμα ανεβάζει την θερμοκρασία του για να εμποδίσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πυρετός είναι ακίνδυνος και υποχωρεί μόνος του.
Για να σας διευκολύνουμε, παραθέτουμε ορισμένα γεγονότα, που συνοδεύονται από μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να βοηθήσετε το εμπύρετο παιδί σας:
Πόσο συχνά ένα παιδί παρουσιάζει πυρετό;
Πολύ συχνά. Οι λοιμώξεις είναι πολύ συνηθισμένες στα παιδιά, πολλές από τις οποίες προκαλούν πυρετό. Τα πιο πολλά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν από 5-15 λοιμώξεις το χρόνο.
Πόσο διαρκούν οι πυρετοί στα παιδιά;
Εξαρτάται. Οι εμπύρετες λοιμώξεις συνήθως διαρκούν από 1 ως 3 μέρες, σπάνια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.
Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουμε την θερμοκρασία του άρρωστου παιδιού;
Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Ρωτήστε τον παιδίατρο σας. Συνήθως, δε χρειάζεται να μετράτε μανιωδώς την θερμοκρασία του παιδιού σας ή να το ξυπνάτε όταν κοιμάται για να του βάλετε θερμόμετρο.
Ποιο είναι το καλύτερο θερμόμετρο για τα παιδιά;
Τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα είναι τα καλύτερα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο στόμα, το ορθό, το μέτωπο, το αυτί ή κάτω από τη μασχάλη.
Για τα μικρά παιδιά η πιο ακριβής μέτρηση είναι από το ορθό. Αν τα παιδιά σας είναι 4-5 χρόνων ή μεγαλύτερα, πιθανόν να μπορέσετε να πάρετε μια σωστή θερμοκρασία από το στόμα. Η μέτρηση της θερμοκρασίας από τη μασχάλη είναι η πιο ανακριβής, αλλά και η πιο απλή.
Να θυμάστε ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας στο δέρμα ή τη μασχάλη απέχει 0,5ο C ή 1o F προς τα κάτω από την πραγματική θερμοκρασία του παιδιού.
Να θυμάστε να προσέχετε την όλη συμπεριφορά του παιδιού σας και όχι μόνο τη θερμοκρασία του. Αν το παιδί σας παρόλο που έχει πυρετό, παίζει και χαμογελά, είναι καλό σημάδι. Οι γιατροί ανησυχούν πιο πολύ όταν το παιδί είναι ιδιαίτερα ανήσυχο -απαθές ή κλαίει ακατάπαυστα.
Συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά.
- Χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη για παιδιά από τη βρεφική ηλικία (ρωτήστε το γιατρό σας για την ακριβή δόση για παιδιά) ή ιβουπροφαίνη για παιδιά 6 μηνών και πάνω.
- Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο ή τις μασχάλες του παιδιού σας.
- Κάντε στο παιδί σας χλιαρό μπάνιο. Αν αρχίσει να τρέμει, βγάλτε το αμέσως έξω από το μπάνιο.
- Κρατήστε μια άνετη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο.
- Ντύστε το παιδί σας ελαφρά και σκεπάστε το με λεπτή κουβέρτα.
- Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας πίνει πολλά υγρά, ώστε να ενυδατώνεται ικανοποιητικά.
Επίσης προσέξτε να:
- Μην δώσετε στο εμπύρετο παιδί ασπιρίνη. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Reye (ηπατοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια).
- Αποφεύγετε το συνδυασμό φαρμάκων «cold and flu». Δεν είναι ασφαλή για παιδιά κάτω των 4 χρόνων. Για πιο μεγάλα παιδιά, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καλά δουλεύουν.
Αν αποφασίσετε να δώσετε φάρμακο για το κρυολόγημα, διαβάστε τις οδηγίες και διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τα συμπτώματα του παιδιού σας.
- Μην κάνετε κρύο μπάνιο ή μη τρίψετε το παιδί σας με οινόπνευμα. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του πυρετού.
- Αν το παιδί σας κρυώνει ή νιώθει ρίγος, είναι ίσως η μόνη φάση του πυρετού που χρειάζεται περισσότερα ρούχα, μέχρι να σταματήσει το ρίγος. Μετά το ντύνετε ελαφρά.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό;
Συνήθως δεν χρειάζεται να πάρετε το άρρωστο παιδί σας άμεσα στο γιατρό. Μερικές φορές όμως ο πυρετός μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Καλέστε τον παιδίατρο σας αν το παιδί σας:
- Έχει πυρετό ψηλότερο από 40o C (104°F).
- Είναι κάτω από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία πάνω από 38o C (100.4° F).
- Έχει πυρετό που διαρκεί πάνω από 3 μέρες (ή πάνω από 24 ώρες αν το παιδί είναι κάτω των 2 χρόνων).
- Έχει πυρετό μαζί με άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία αυχένα, έντονη φαρυγγαλγία, ωταλγία, εξάνθημα ή έντονη κεφαλαλγία.
- Παρουσιάζει σπασμούς.
- Αν φαίνεται πολύ άρρωστο, αναστατωμένο ή απαθές.
πηγή: newsbeast.gr