«Είμαστε ό,τι τρώμε», ακούμε συχνά, κι αυτό έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. O τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που...
γερνάμε. Υπάρχουν τροφές που μας προστατεύουν από τη φθορά του χρόνου (αντιγηραντικές τροφές).Θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα αποτελούν αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να προσφέρουν ασπίδα προστασίας έναντι της φθοράς που μας προκαλεί ο χρόνος. Nα σταματήσετε, βέβαια, τη διαδικασία της γήρανσης δεν μπορείτε, να παρατείνετε όμως τη νεότητά σας μπορείτε.
Σωστή διατροφή για πιο νεανική καρδιά
H καρδιά και τα αγγεία μας αποτελούν τους δείκτες της φυσικής γήρανσης του οργανισμού. Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Θεραπείες αντιμετώπισης:
Φρούτα και λαχανικά. Αποτελούν τις πλέον αντιγηραντικές τροφές, καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Αυτές είναι: Μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, μοβ λάχανο, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, κίτρα, φράουλες, σταφύλια.
Σουσάμι – ταχίνι. Στο σουσάμι και στο ταχίνι περιέχονται ουσίες (π.χ. σεσαμίνη και σεσαμινόλη) που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Κρασί και μπίρα. H μπίρα και το κρασί ξεχωρίζουν από τα άλλα αλκοολούχα ποτά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πράσινο τσάϊ. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στην καλή υγεία των αγγείων.
Λιπαρά ψάρια, άγρια χόρτα, ξηροί καρποί. Τροφές όπως ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια, χόρτα όπως η αντράκλα και η γλιστρίδα, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, αποτελούν σημαντικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία των αγγείων.
Ελαιόλαδο. Το λάδι της ελιάς αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αντιοξειδωτικές τροφές και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για πιο λίγες ρυτίδες
H καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στο νέφος, το στρες, το κάπνισμα και φυσικά το πέρασμα του χρόνου αναπόφευκτα αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα σας. Οι δομές της επιδερμίδας αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Τα καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιείτε σίγουρα βοηθούν, αλλά δρουν μόνο τοπικά, σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφών, που δρουν σε βάθος και συντελούν στην ομαλή λειτουργία του δέρματος σε όλα του τα στρώματα.
Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E).
H βιταμίνη C αποτελεί ένα φυσικό αναγεννητή του κολλαγόνου, η διαταραχή του οποίου οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών για το δέρμα είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερα το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί), τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα.
Κουρκούμη ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο
Η κουρκουμίνη, πολυφαινόλη που δίνει τη συγκεκριμένη χροιά και μυρωδιά στο ινδικό αυτό μπαχαρικό, έχει αντικαρκινικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αναπτύσσει και δράση ενάντια στους όγκους. Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν ότι η κουρκούμη εμποδίζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ με το πέρασμα των χρόνων. Στην Ινδία όπου η κουρκούμη χρησιμοποιείται κατά κόρον, τα κρούσματα γεροντικής άνοιας είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες χώρες.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα: κρατούν την οστεοπόρωση μακριά
Μπορεί η φήμη τους να περιορίζεται για πολλούς κυρίως στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πραγματικότητα, όμως, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε χαλκό, ο οποίος δρα ενάντια στην οστεοπόρωση. Ακόμη, περιέχουν τη φυτική ίνα που ονομάζεται ινουλίνη και όταν διασπάται από τα εντερικά βακτήρια, δημιουργεί ένα πιο όξινο περιβάλλον στο έντερο, έτσι ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.
Δεντρολίβανο: προστασία απέναντι στο εγκεφαλικό
Το καρνοσικό οξύ που βρίσκουμε στο βότανο αυτό φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry. Ο λόγος είναι ότι το καρνοσικό οξύ ενεργοποιεί τη διαδικασία που δημιουργεί «ασπίδα» στα εγκεφαλικά κύτταρα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να χειροτερέψουν τις επιδράσεις του εγκεφαλικού. Ένα έξτρα όφελος του δεντρολίβανου είναι επίσης ότι μας προστατεύει απέναντι σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και από τις γενικότερες επιδράσεις του γήρατος.
Πηγή