Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στις 21, 22 & 23 Ιουνίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Η 12η Σύνοδος των ΦοΔΣΑ συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΑΝ, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κος Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κος Δημήτρης Πολιτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και στελέχη των ΦοΔΣΑ από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και των συστημάτων διαχείρισης καθώς και εκπρόσωποι μελετητικών και κατασκευαστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Το θέμα της Συνόδου «Η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναπτύχθηκε από πολλούς εισηγητές.
Κεντρικά θέματα της Συνόδου αποτέλεσαν, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση, η υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ, των εγκεκριμένων ΠΕΣΔΑ καθώς και των τοπικών σχεδίων των Δήμων και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι τα παρακάτω:
- Η καθυστέρηση προώθησης των δράσεων διαλογής στην πηγή (επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων και έλεγχος των πράσινων σημείων για τις κρατικές ενισχύσεις) 2,5 χρόνια μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ και 1,5 χρόνια μετά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη των στόχων.
- Θετική εκτιμάται η πορεία στον τομέα των υποδομών αφού μια σειρά έργων ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν (Δυτική Μακεδονία), άλλα κατασκευάζονται (Ήπειρος, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα), άλλα είναι προς κατασκευή (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος), άλλα προς δημοπράτηση (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), άλλα προς ένταξη (Δυτική Θεσσαλία) και άλλα με ενταγμένες μελέτες προς ωρίμανση (Κεντρική Μακεδονία & Στερεά Ελλάδα) κ.α.
- Μεγάλο ερώτημα παραμένει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και την δημιουργία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων αλλά και για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων.
- Επισημάνθηκε επίσης η συσχέτιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και προτάσεων από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ το αμέσως προσεχές διάστημα.
- Η κατάθεση διατάξεων για τους ΦοΔΣΑ, ως ιδιαίτερο κεφάλαιο, μέσα στο σχέδιο νόμου του Κλεισθένη, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΦοΔΣΑ αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το ολοκληρωμένο και ομόφωνο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ όπως αυτό ενσωματώθηκε στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.
- Τονίσθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη μεταφοράς της Γραμματείας Συντονισμού της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο, που έχει την τομεακή πολιτική για τα απόβλητα, δηλαδή το Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε τα παρακάτω:
- Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του θεσμικού πλαισίου των πράσινων σημείων ως προς τις κρατικές ενισχύσεις και πλέον μπορούν να ενταχθούν έργα για την δημιουργία πράσινων σημείων.
- Κατατέθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων ανακύκλωσης, τα οποία πρέπει να εξειδικευθούν, προκειμένου να δοθεί ο εξοπλισμός στους Δήμους για την έναρξη των δράσεων ανακύκλωσης.
- Επίκειται η κατάθεση του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης» και κατ΄ επέκταση για τους ΦοΔΣΑ, στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
- Επίκειται η χρηματοδότηση αποκατάστασης των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ από το ΠΔΕ, με την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.
- Αναμένεται το άνοιγμα των προσκλήσεων για χρηματοδότηση μονάδων κομποστοποίησης, για το μεσοδιάστημα και μέχρι της ολοκλήρωσης των ΜΕΑ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι εκτροπής των οργανικών αποβλήτων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γιώργος Πατούλης έδωσε έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού και τους ΦοΔΣΑ στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δήλωσε ότι η θέση της ΚΕΔΕ είναι η ψήφιση της πρότασης νόμου για τους ΦοΔΣΑ που εγκρίθηκε ομόφωνα από την ίδια σε συνεννόηση με τους ΦοΔΣΑ.
Το παρόν ψήφισμα να σταλεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, την ΚΕΔΕ, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τα ΜΜΕ.
Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2018