Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, αναγκάζουν τη γυναίκα να εργάζεται.
Εκτός αυτού, η γυναίκα πλέον μορφώνεται, αποκτά πολλαπλούς τίτλους σπουδών και κατ’ επέκταση όλα τα απαραίτητα προσόντα για το χτίσιμο μιας επιτυχημένης καριέρας. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που, ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες, αισθάνεται την ανάγκη να βγει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, προκειμένου να αξιοποιήσει τις γνώσεις της, αλλά και να νιώσει ολοκληρωμένη ως άτομο.
Ωστόσο, η γυναίκα μπορεί να είναι παράλληλα και σύζυγος, αλλά και μητέρα και τότε νιώθει πιο έντονο το βάρος των υποχρεώσεων καθώς και των συνεπειών της κάθε της απόφασης. Επίσης, συχνά νιώθει ανεπαρκής και ιδιαίτερα στρεσαρισμένη, καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, εξίσου καλά, στους πολλαπλούς της ρόλους.
Πολλές εργαζόμενες μητέρες δηλώνουν ότι, λόγω της πολύωρης εργασίας και της παράλληλης, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, φροντίδας του σπιτιού, νευριάζουν συχνά, ξεσπώντας στο σύζυγο και τα παιδιά τους. Επιπρόσθετα, πως χαρακτηρίζονται από μειωμένη διάθεση να ασχοληθούν ή ακόμα και να συζητήσουν μαζί τους. Φαίνεται, όμως, πως οι αλληλοσυγκρουόμενες ανάγκες τους, σε συνδυασμό με την εναλλαγή συναισθήματος, διογκώνουν το αίσθημα ενοχής αναφορικά με τον μητρικό τους ρόλο.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μητέρες εργάζονται από ανάγκη, φοβούνται μήπως οι πολλές ώρες μακριά από τα παιδιά τους βλάψουν τη μεταξύ τους σχέση, τους απομακρύνουν και τελικά οδηγήσουν στην ανάπτυξη αισθημάτων ανασφάλειας και εγκατάλειψης.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Προσπαθήστε να αφήνετε έξω από το σπίτι το άγχος και τις έγνοιες, αναφορικά με τη δουλειά σας.
Φροντίστε να ρωτάτε τα παιδιά σας για το πώς πήγε η μέρα τους και έπειτα να μοιράζεστε μαζί τους και τα δικά σας νέα.
Εκμεταλλευτείτε δημιουργικά το χρόνο που έχετε με το παιδί σας, διοργανώνοντας από κοινού δραστηριότητες (π.χ. διαλέξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή κάντε μαζί τα ψώνια του σπιτιού).
Καλό είναι να επιδιώκετε να συζητάτε συχνά με το παιδί σας, καλλιεργώντας, έτσι, ένα κλίμα ασφάλειας αλλά και σιγουριάς ότι, όποτε σας χρειαστεί, θα είστε δίπλα του.
Συχνά, οι εργαζόμενες μητέρες, επειδή απουσιάζουν αρκετά από το σπίτι, δεν μπορούν να πουν «όχι» στα παιδιά τους, γιατί έτσι νιώθουν ότι θα καλύψουν το κενό των ωρών μακριά τους. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην αφήσετε τις «τύψεις» να σας κάνουν υπερβολικά ελαστικές με τις μη αποδεκτές συμπεριφορές των παιδιών σας.
Προσπαθήστε να μη βιώνετε με δραματικό τρόπο τον αποχωρισμό από το παιδί σας, γιατί τότε και εκείνο θα νιώθει την όλη κατάσταση ως κάτι το τραγικό και τραυματικό.
Βάλτε στη ζωή σας δραστηριότητες που σας δίνουν περισσότερη χαρά και ικανοποίηση, από πνευματική, διανοητική και συναισθηματική άποψη. Όταν οι ίδιες είστε ικανοποιημένες, αποτελείτε και θετικά πρότυπα για τα παιδιά σας!
Είναι γεγονός πως η σύγχρονη γυναίκα δύσκολα χωράει στον «παραδοσιακό ρόλο» που η κοινωνία είχε διαμορφώσει γι’ αυτήν, καθώς οι ρόλοι της έχουν επεκταθεί. Επιπλέον, λόγω των απαιτητικών συνθηκών διαβίωσης και της έντονης οικονομικής κρίσης, η μητρική εργασία αποτελεί πλέον απαραίτητη πηγή ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος. Ωστόσο, παρ’ όλες τις ανησυχίες της εργαζόμενης μητέρας για το εάν το επάγγελμά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά της, στις περιπτώσεις που υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον, αγάπη και έκδηλη φροντίδα προς αυτά, όλα θα πάνε καλά!
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΑΚΟΥ Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
Αντώνης Κρασάκης