Μπορεί να απογειώσει ένα απλό ψητό, να κάνει ξεχωριστή μια σαλάτα, τις φακές ιδιαίτερες...
Ακόμη και οι μέλισσες του Υμηττού το προτιμούσαν για το άρωμά του, δίνοντας ένα υπέροχο μέλι.
Ο αρχαίος θυμός, το θυμάρι, μας θυμίζει το θύειν, θυσιάζω δηλαδή, και ευωδιάζω, σαν τον συγγενή του το δενδρολίβανο. Γνωστό και ως σμάρι ή χαμοθρούμπι, το θυμάρι πρέπει να είναι από τα πιο αρχαία θεραπευτικά, μυρωδικά αρτύματα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, από τα προϊστορικά ήδη χρόνια. Μάλιστα, μη στοιχηματίσετε ότι η δάφνη και το θυμάρι μπαίνουν στις φακές για νοστιμιά, γιατί το πιθανότερο είναι να χάσετε, αφού αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς λόγους και έπειτα απλώς τα συνηθίσαμε. Το θυμάρι είναι εξαιρετικό απολυμαντικό του εντέρου και βοηθάει τον οργανισμό κατά των επιπτώσεων που έχει η κατανάλωση οσπρίων. Σε άλλους λαούς θα βρούμε αντίστοιχα τη χρήση κύμινου ή γλυκάνισου και μαραθόσπορου. Το θυμάρι, όμως, είναι χρήσιμο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στο κρύωμα (σε αφέψημα με μέλι και λεμόνι) ή στη χαλάρωση, όταν χρησιμοποιηθεί στο λουτρό.
Το θυμάρι στην κουζίνα μας
Η δραστική του ουσία, η θυμόλη, δεν έχει μόνο φαρμακευτικές αλλά και αρωματικές εφαρμογές, σε ηδύποτα και εδέσματα. Από το μοσχομυρωδάτο αρωματικό προτιμώ τα φρέσκα φύλλα (που κάνω πέστο για να έχω) και τα άνθη του. Τα τελευταία μπορούν να αναμειχθούν με χονδρό αλάτι για ψητά και σαλάτες. Αν έχετε γλάστρα με θυμάρι, μαζέψτε την άνοιξη τον ανθό για τις συνταγές σας. Διαφορετικά αναζητήστε στα μπαχαράδικα όχι τριμμένο θυμάρι αλλά ματσάκια αποξηραμένου θυμαριού που έχουν και τα ανθάκια. Το θυμάρι ταιριάζει περισσότερο στις ελιές, στο ψάρι, στα λευκά κρέατα, στα όσπρια και φυσικά στα λαχανικά, αν και, ενισχυμένο με λεμόνι ή ξίδι και σκόρδο με λάδι ή βούτυρο, βρίσκει και άλλες χρήσεις με πιο στιβαρές πρώτες ύλες. Όταν βρίσκω φρέσκο θυμάρι, πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φυλλαράκια, τις τρυφερές κορφές του, αλλά και τα λουλούδια, μαζί με βούτυρο και χονδρό αλάτι. Τυλίγω το μείγμα σε μεμβράνη κουζίνας, το διαμορφώνω «πλάθοντάς» το σε κύλινδρο και το καταψύχω. Όποτε το χρειαστώ, το κόβω σε ροδέλες και αρωματίζω σε ψητά και μαγειρευτά. Με ελαιόλαδο –στη δική μας, μεσογειακή εκδοχή– φτιάχνω ένα πιο ελαφρύ μείγμα.
Αγοράζοντας θυμάρι
Θυμάρι ξερό βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μαγαζιά με βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, υπάρχει και πιστοποιημένο βιολογικό, στα εξειδικευμένα καταστήματα. Αν θέλουμε φρέσκο, μπορούμε να βρούμε σε γλαστράκια σε φυτώρια, στη Σωκράτους και κάποιες φορές σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Θυμάρι στη γλάστρα
Μπορούμε να προμηθευτούμε από ένα φυτώριο ένα γλαστράκι με θυμάρι και να το έχουμε στο μπαλκόνι μας για πολλά χρόνια. Εναλλακτικά, μπορούμε την άνοιξη ή το φθινόπωρο, να πάρουμε μια παραφυάδα από ένα ήδη υπάρχον φυτό και να τη φυτέψουμε σε μια γλάστρα μας. Το θυμάρι είναι φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις τόσο σε νερό όσο και σε λιπάνσεις.
Πηγή