Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ... Τα έχασαν και οι επιστήμονες με την εξαφάνιση των τσουχτρών!

ttps://e-stereablog.blogspot.com
«Εδώ οι τσούχτρες, εκεί οι τσούχτρες, που είναι οι τσούχτρες; Ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, τι έχει συμβεί φέτος με τις τσούχτρες και γιατί χάθηκαν έτσι ξαφνικά από τις ακτές της Πάτρας.

Είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί και γι’ αυτό ακόμα οι ειδικοί κρατούν μικρό «καλάθι» καθώς ούτε και οι ίδιοι περίμεναν τέτοια διαφορά από τη μια χρονιά στην άλλη.Το thebest.gr ζήτησε τα «φώτα» του καθηγητή του τομέα βιολογίας ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνου Κουτσικόπουλου. Από ότι φαίνεται και η πανεπιστημιακή κοινότητα εξεπλάγη από τις έως τώρα εξελίξεις και την παντελή απουσία των μεδουσών.«Ομολογώ ότι και για εμάς αποτελεί έκπληξη η γρήγορη εξαφάνιση των μεδουσών, εάν πράγματι πρόκειται για εξαφάνιση», επισημαίνει ο καθηγητής. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτσικόπουλος, μέχρι στιγμής είχαμε έναν εντελώς «άτυπο» (αλλοπρόσαλλο θα λέγαμε πιο λαϊκά) καιρό με ζέστες σε περιόδους που δεν το συνηθίζει και βροχές που συνοδεύονται από χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο.«Όλα μπορεί να έχουν παίξει το ρόλο τους. Εμείς θα μελετήσουμε εάν αυτή η αφύσικη συμπεριφορά του καιρού έχει επηρεάσει και τις θερμοκρασίες της θάλασσας», επισημαίνει ο καθηγητής. Με τα μέχρι στιγμής, ελάχιστα, δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες το πιο πιθανό σενάριο φαντάζει αυτό που έχουν ονομάσει το «λογικό».Αυτό το καλό για την περιοχή μας σενάριο είναι εκείνο που βασίζεται στον φυσικό κύκλο ζωής και πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών. Με άλλα λόγια δηλαδή από το 2016 μέχρι και πέρυσι υπήρξε μια μεγάλη έξαρση του πληθυσμού τους, με τον κύκλο αυτό, που γίνεται κάθε 8 με12 χρόνια, να έκλεισε τελικά φέτος.«Σε κάθε περίπτωση όλα τούτα είναι εικασίες, προς το παρόν. Το φαινόμενο της μεγάλης τους έκρηξης δεν το εξηγήσαμε επαρκώς, ούτε και αυτό της «ξαφνικής» διαφαινόμενης εξαφάνισής τους. Προσωπικά θα περίμενα να έχουμε και φέτος μέδουσες σε μικρότερο βέβαια βαθμός από ότι πέρυσι και να είχαμε ένα σταδιακό σβήσιμο. Από ότι φαίνεται είχαμε μια πολύ πιο γρήγορη αποκλιμάκωση», σχολιάζει ο κ. Κουτσικόπουλος.Με δεδομένο ότι πέρυσι τέτοια εποχή το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο κι ενοχλητικό στις παραλίες της ακτογραμμής από το Λουτράκι μέχρι και τη Δυτική Αχαΐα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φέτος τα πράγματα τελικά θα είναι πολύ καλύτερα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα το παρακολουθούν και με βάση πληροφορίες που μπορούν να τους δώσουν οι δορυφόροι.«Οι πληροφορίες που μας είχαν δώσει πέρυσι, για παράδειγμα, ήταν ότι το 2017 καταγράφηκε στο Κορινθιακό η υψηλότερη θερμοκρασία επιφανειακών νερών για τα 30 τελευταία χρόνια. Τον βαθμό που αυτό το γεγονός συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών δεν το ξέρουμε.
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι βάση της κλιματικής αλλαγής έχουν πιο ήπιους Χειμώνες», σχολιάζει ο καθηγητής επισημαίνονται επίσης ότι οι πιέσεις που δέχεται ο Αμβρακικός, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η υπεραλίευση και άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στην πρωτόγνωρη αύξηση των μεδουσών που μας επισκέφθηκαν το περσινό καλοκαίρι»,αναφέρθηκε στο thebest.gr.
ΣΣ. Ας ελπίσουμε ότι οι τσούχτρες φέτος …θα αφήσουν τους λουόμενους να απολαύσουν τα μπάνια τους! Ευτυχώς μέχρι και σήμερα οι τσούχτρες είναι εξαφανισμένες και από τις παραλίες της Κορινθίας…
Κ.Ν