Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: «Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μείωση του προσωπικού με την αύξηση του κατώτατου μισθού»

https://www.pronews.gr

Στις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Αρχικά παρατήρησε ότι «η εξαγγελία Τσίπρα ήταν έξω από αυτά που περιμέναμε. Περιμέναμε έως 7% και ανακοίνωσαν αύξηση 11%. Πρόκειται για κατά 50% επιδιόρθωση της μείωσης κατά 22% του 2012».

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά «η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων και όχι να δουλεύει ως εργαλείο των κυβερνήσεων. Είναι εκτός αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης να ορίζει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Διευκρινίζοντας τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι «πάνω από το 15% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα δούν αυξήσεις έως 200 ευρώ μηναιώς στις εισφορές τους»υπολογίζοντας σε 100-150 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρος το βάρος για τις επιχειρήσεις.

«Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μείωση του προσωπικού γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τα 150 ευρώ ανά εργαζόμενο πρέπει από κάπου να τα βρει η επιχείρηση. Ή να πας σε ελαστικοποίηση της εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς.

Κατά τον ίδιο θα πρέπει «να επανέλθει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ γιατί όποια αύξηση δοθεί θα χαθεί μέσα από τη φορολογία εισοδήματος των μισθωτών και δεν θα γίνει ο κύκλος στην αγορά που θα βοηθήσει» ζητώντας, παράλληλα, να υπάρξει μείωση 1% του μη μισθολογικού κόστους αλλά και να λυθούν τρία προβλήματα:

- η υπεροφρολόγηση
- η υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και
- η χρηματοδότηση επιχειρήσεων.