Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η συνέντευξη του Δημάρχου Θηβαίων στο themayor.eu


Στόχος μου είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής μου και η προώθηση της αρχαιολογικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς
"Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η υλοποίηση έργων μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα"


Πηγή: Thebes Municipality



Περιγράψτε την πόλη της Θήβας σε λίγες προτάσεις.

Η Θήβα είναι η έδρα του Δήμου Θηβαίων και μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Ιδρυτής της, κατά τη μυθολογία, ήταν ο Κάδμος, αδελφός της Ευρώπης, απ’ όπου πήρε το όνομά της η Ευρωπαϊκή Ήπειρος. Είναι, επίσης, γενέτειρα του μυθικού Ηρακλή, του θεού Διόνυσου, του Πίνδαρου- ποιητή των Ολυμπιακών Αγώνων- και του περίφημου στρατηγού και πολιτικού Επαμεινώνδα. Επιπλέον, είναι η πόλη που ενέπνευσε του μεγάλους τραγικούς ποιητές Σοφοκλή, Αισχύλο και Ευριπίδη να γράψουν αριστουργήματα παγκοσμίως γνωστά όπως οι τραγωδίες Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος και άλλες.

Η πόλη της Θήβας διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ευρώπης καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Η πασίγνωστη ιστορία της, η πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και κυρίως το Αρχαιολογικό της Μουσείο καθιστούν την πόλη της Θήβας ως μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές πόλης της Ελλάδας.



Κύριε Νικολάου, είστε πολύ ενεργός δήμαρχος. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην καθημερινή σας εργασία;

Η καθημερινή μου εργασία αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σε κάθε μου ενέργεια έχω στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μου, η οποία πρέπει να καλύπτει τον διαχρονικό αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, την αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, και την ευημερία του τοπικού πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη, λοιπόν, πρόκληση που αντιμετωπίζω καθημερινά στη διοίκηση του Δήμου είναι η υλοποίηση έργων μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, με τις χρηματοδοτήσεις μας να έχουν περικοπεί κατά 50% και την ανεργία στην περιοχή μας να είναι σε υψηλά ποσοστά. Προσπαθούμε, επομένως, να διαχειριστούμε ορθά τα οικονομικά μας, να κάνουμε έργα που πραγματικά έχει ανάγκη η περιοχή για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.

Σημαντική, επίσης, πρόκληση είναι η ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο μας για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών μας.

Μοιραστείτε μερικές καλές πρακτικές από τον δήμο σας. Πως τις χρηματοδοτείτε;

Οι καλές πρακτικές στον Δήμο μας αφορούν κυρίως το φυσικό περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Συνοπτικά θα σας αναφέρω μερικά μεγάλα έργα στην περιοχή μας ως καλές πρακτικές:

«Βιοκλιματική αναβάθμιση ενός δημόσιου ανοικτού χώρου στη Θήβα», έργο για το οποίο ο Δήμος έλαβε ΧΡΥΣΟ βραβείο από τα BEST CITY AWARDS. Στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίστηκε ένα ιστορικό ρέμα, το Χρυσορρόα, μία περιοχή συνολικού εμβαδού 20.950 m2. και δημιουργήθηκε ένα πολύ όμορφο πάρκο, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά με πράσινο, κατασκευάστηκε πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, πέργκολες και ενισχύθηκε με αστικό εξοπλισμό. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Ενεργειακή αναβάθμιση δύο δημοτικών κτηρίων, με χρηματοδότηση επίσης από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, που στεγάζουν σήμερα το Κέντρο Προστασίας Ηλικιωμένων και τη Βιβλιοθήκη. Με την επανάχρηση αυτών των κτιρίων εξοικονομήσαμε εκτός του κόστος ενέργειας και το κόστος ενοικίων, καθώς δεν μισθώνουμε πλέον ιδιωτικά κτίρια γι’ αυτές τις υπηρεσίες.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ και Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη (Αειφόρο) Ενέργεια (ΣΔΑΕ)

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη (Αειφόρο) Ενέργεια (ΣΔΑΕ). Εκεί περιγράφονται το όραμα και οι αρχές του Δήμου και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ο Δήμος για τη μείωση των εκπομπών CO2 καθώς και οι δράσεις κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Από την εφαρμογή του σχεδίου θα προκύψει μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί ενεργειακή συνείδηση στους πολίτες.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο Δήμος Θηβαίων έχει εκπονήσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του. Σε αυτό περιγράφονται:


Η Ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων αποβλήτων, δηλαδή μπλε, πράσινους, καφέ, κίτρινους, κόκκινους κάδους για διακριτή συγκέντρωση απορριμμάτων


Η Οικιακή Κομποστοποίηση με διανομή οικιακών σχετικών κάδων.

Η Δημιουργία Πράσινων σημείων για τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θηβαίων είναι μέλος του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και η περιοχή της Θήβας διαθέτει έναν από τους καλύτερους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και σύντομα θα διαθέτει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Αναβαθμίσεις πλατειών, διατηρητέων κτιρίων και κατασκευές παιδικών χαρών σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας. Τα έργα αυτά γίνονται μέσω χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, Πράσινου Ταμείου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ποια είναι η γνώμη σας για μια ενοποιημένη πλατφόρμα για τους ευρωπαίους δήμους και τον κύριο στόχο της να ενημερώνει τους ευρωπαίους πολίτες για το τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς μπορεί η πύλη να είναι χρήσιμη για εσάς και τους πολίτες της Θήβας;

Η πλατφόρμα themayor.eu είναι καταρχήν μία εξαιρετική ιδέα και πιστεύω ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ευρωπαϊκούς Δήμους, γιατί τους δίνει την ευκαιρία να προβάλλουν το έργο τους, να παρουσιάσουν τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις πρωτοβουλίες και τις καλές τους πρακτικές και να τις επικοινωνήσουν στους πολίτες τους. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σ’ εμάς τους Δημάρχους και γενικά σε όσους είμαστε στη διοίκηση των Δήμων να ενημερωθούμε για τις ενέργειες άλλων Δήμων προς αξιοποίηση των καλών τους πρακτικών. Για τους προαναφερόμενους λόγους είναι χρήσιμη για τον Δήμο Θηβαίων και τους πολίτες μας.

Ποια είναι η αξιολόγησή σας για το 2018;

Ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά για τον Δήμο μας αλλά πιστεύω ότι διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καθημερινότητα και τα όποια προβλήματα προέκυψαν. Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος, διότι εντάχθηκαν πάρα πολλές προτάσεις έργων στο ΕΣΠΑ, έργα πνοής για την πόλη και τους πολίτες μας και πιστεύω ότι διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι και τα καλά παραδείγματα που σχεδιάζετε να αναπτύξετε στο άμεσο μέλλον;

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται ο Δήμος να λειτουργήσει είναι οικονομικά και κοινωνικά δυσμενής, ωστόσο, με συνέπεια και προσήλωση στο έργο μας, με μεγάλη προσπάθεια και με σωστή διαχείριση εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και εξαντλείται η δυνατότητα εξασφάλισης πρόσθετων πόρων (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, ΕΠ Περιφέρειας, Π.Δ.Ε, ΠΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΣ, LEADER κ.α πηγές), ώστε να υλοποιηθούν σημαντικά για τον Δήμο έργα, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια, την καθημερινότητα, την υγιεινή και γενικά την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών μας.

Ειδικότερα οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες μας για το 2019 έχουν ως εξής:
Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων ανάπτυξης και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.
Κινητοποίηση για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων είτε μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είτε μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών πηγών χρηματοδότησης.
Συνεπής εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος και επικαιροποίηση αυτού. Για το τρέχον έτος (2018) τα έργα (συνεχιζόμενα και νέα) που έχουν σχεδιαστεί ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 15.112.713,36 €. Τα έργα αυτά μεταφέρονται προς υλοποίηση στο έτος 2019.
Ανταπόκριση στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω της ενίσχυσης της δράσης των υφιστάμενων δομών καθώς και της δημιουργίας νέων.
Βελτίωση και αναβάθμιση της εσωτερικής οργάνωσης των Υπηρεσιών του Δήμου.
Στόχος μας επίσης είναι κάθε χωριό του Δήμου μας να έχει το δικό του γήπεδο, την δική του παιδική χαρά, την πλατεία του, δρόμους και φωτισμό.