Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς



Πολλές φορές τυχαίνει να βλέπουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων άλλων χωρών κι εντυπωσιαζόμαστε. Κυρίως οι πόλεις των χωρών της βόρειας Ευρώπης φημίζονται για την οργάνωση και την άνεση που παρέχουν στην καθημερινότητα των πολιτών τους.

Όταν καταλαβαίνουμε πόσο ευχάριστες είναι οι ζωές των άλλων ανθρώπων, ίσως νιώθουμε γοητευμένοι αλλά και να ζηλεύουμε. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μας κινητοποιούν, ώστε να προσπαθούμε να επιτύχουμε κι εμείς περισσότερα στη δική μας χώρα.

Εμείς σας προσκαλούμε να δείτε πώς οι Φιλανδοί έκαναν τη ζωή τους πιο απλή, πιο ευχάριστη και πιο άνετη. Ίσως κι εμείς να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο!

Οι μητέρες που μόλις έχουν φέρει στον κόσμο το μωρό τους, παίρνουν δώρο ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα μωρουδιακά πράγματα.



Σύμφωνα με την αξιολόγηση της “Save the Children”, η Φιλανδία είναι η πιο ιδανική χώρα για τις μητέρες και τα παιδιά. Το κουτί για τα νεογέννητα που δίνεται στις μητέρες περιέχει 50 διαφορετικά αντικείμενα: ρούχα, είδη υγιεινής και παιχνίδια. Το ίδιο το κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το καλαθάκι του μωρού. Η μητέρα μπορεί επίσης να επιλέξει αντί για το κουτί, το χρηματικό ποσό των 140 € που αντιστοιχεί σε αυτό.

Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο κι επιστρέφουν πίσω στο σπίτι με ένα δωρεάν ταξί.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν το σχολείο απέχει περισσότερο από 5 χιλιόμετρα (3 μίλια), τα παιδιά παίρνουν ταξί από και προς το σχολείο, με έξοδα του δημοτικού συμβουλίου.

Οι παιδότοποι διαθέτουν κουζίνες, πισίνες και αίθουσες παιχνιδιών.



Στο Ελσίνκι, κάθε γειτονιά διαθέτει ειδική περιφραγμένη παιδική χαρά με ασφαλές πάτωμα. Υπάρχουν παιχνίδια (όπως η αναζήτηση διαφυγής) και πάντα μπορούν τα παιδιά να βρουν εκεί ένα κουτί με παιχνίδια. Ορισμένες παιδικές χαρές διαθέτουν μικρές πισίνες και ειδικά δωμάτια παιχνιδιών, όπου υπάρχουν βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, κουζίνα με ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων και ψησταριά. Και είναι όλα δωρεάν.

Τα νηπιαγωγεία έχουν 1 δάσκαλο για κάθε 4 παιδιά.



Τα παιδιά μπορούν να πάνε στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 9 μηνών. Υπάρχει ένας δάσκαλος για κάθε 4 παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και ένας δάσκαλος για κάθε 7 παιδιά άνω των 3 ετών. Οι δάσκαλοι προσεγγίζουν το κάθε παιδί ξεχωριστά κι αποφασίζουν πώς να το κάνουν να θέλει να πάει στο σχολείο. Τα μηνιαία έξοδα είναι € 1.000, αλλά οι γονείς πληρώνουν μόνο τα € 280 από αυτά.

Το ενυπόθηκο δάνειο δεν υπερβαίνει το 2% ετησίως.

Η Φινλανδία είναι μεταξύ των 5 χωρών με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, είναι δυνατό να εκτιμηθεί μια υποθήκη με το 95% του κόστους ενός διαμερίσματος με 1-1,25%. Σύγκριση: εάν ένα διαμέρισμα κοστίζει 200.000 δολάρια και η διάρκεια του ενυπόθηκου δανείου είναι 10 χρόνια, τότε με 15% ετησίως η πληρωμή του δανείου θα είναι 187.211 δολάρια και στο 2% ετησίως 20.833 δολάρια.

Οι κάτοικοι παίρνουν χρήματα χωρίς λόγο.

Από τον Ιανουάριο του 2017, 2.000 Φιλανδοί λαμβάνουν μηνιαία πληρωμή € 560 ως μέρος ενός πειράματος. Εάν αποδειχθεί επιτυχής, κάθε κάτοικος της χώρας θα λάβει ένα “βασικό εισόδημα άνευ όρων” ύψους 800 ευρώ. Για ποιο λόγο; Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν οι άνθρωποι είναι σίγουροι ότι δεν θα μείνουν χωρίς χρήματα, δεν θα δεχτούν την πρώτη δουλειά που θα βρουν, αλλά θα επιλέξουν εκείνη που πραγματικά τους αρέσει. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει επίσης , εκείνους που έχουν μόλις ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση.

Στο Ελσίνκι, έχουν αυτοματοποιημένη συλλογή απορριμμάτων.