Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Οι τριτοκοσμικές εικόνες του Π.Συνοικισμού στον Αθέατο Κόσμο του ΑΛΤΕΡ


Συνεργείο της εκπομπής του ΑΛΤΕΡ Αθέατος Κόσμος του Κ.Χαρδαβέλα επισκέφτηκε τη Θήβα για να δει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στον Π.Προσφυγικό Συνοικισμό της Θήβας. Πήραν πρώτα συνέντευξη από το Δήμαρχο Ν.Σβίγγο και στη συνέχεια συνοδευόμενοι από μέλη του ΔΣ της Ενωσης Μικρασιατών περπάτησαν στα στενά της περιοχής για την καταγραφή του ρεπορτάζ.
atheatos-syn320 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά πρώτη φορά συναντάω τέτοιες συνθήκες με είπε ο καμεραμαν Σωτήρης, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική η εικόνα που καταγράφουμε, δεν μορώ να την περιγράψω με λόγια. Σπίτια ερειπωμένα,ετοιμόρροπα στα οποία μέσα κατοικούν στιβαγμένοι οικονομικοί μετανάστες 20 μαζί σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Οι περισσότεροι κρύφτηκαν μόλις αντίκρυασαν τις κάμερες, όμως η επιμονή του Παναγιώτη που έκανε τη δημοσιογραφική έρευνα, κατάφερε να ξετρυπώσει αρκετούς από αυτούς. Από που είσαι; Πότε ήρθες εδώ; Πριν που ήσουνα; Πόσο πληρώνεις ενοίκιο; μερικες από τις ερωτήσεις.
Οι περισσότεροι που κατάφερε το συνεργείο να μιλήσει ήρθαν από την Αθήνα πριν 2 μήνες, από την Ομόνοια. Μετά την επιχείρηση σκούπα στην Αθήνα καθημερινά εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες ερχονται στη Θήβα  κι έτσι δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο απλή εκτίμηση ότι το τελευταίο διάστημα στη Θήβα έχουν έρεθει αρκετές χιλιάδες. Από Ρουμανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν οι περισσότεροι.
atheatos-syn2atheatos-syn4atheatos-syn5
Οπως δήλωσαν στην κάμερα οι ίδιοι πληρώνουν ενοίκιο για τις τρώγλες που διαμένουν 50 ευρώ το κεφάλι στους ιδιοκτήτες που τους νοικιάζουν τα ερειπωμένα σπίτια. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που ζούν  στη πόλη της Θήβας και έχουν ένα μαύρο εισόδημα 500-1000 ευρώ το μήνα από μια παλιά κατοικία στον Συνοικισμό. Ούτε στα πιο τρελά ονειρά τους δεν το περίμεναν και σίγουρα δεν επιθυμούν να αλλάξει η κατάσταση στην πιο υποβαθμισμένη γειτονιά όχι της Θήβας, αλλά μια από τις πιο υποβαθμισμένες σε όλη την Ελλάδα. Γιατί το θέμα ξεφεύγει από τα στενά όρια της πόλης, που δεν το αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια όπως έπρεπε και σήμερα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
atheatos-syn9atheatos-syn11atheatos-syn13
Η Ενωση Μικρασιατών γίνεται λίγο κουραστική, αλλά καλά κάνει και σηκώνει το θέμα σε κάθε ευκαιρία, τον Ιανουάριο θα υπάρχει και σχετική ημερίδα για το θέμα και οι υπεύθυνοι φορείς του Νομού και της πόλης,  θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το ίδιο και οι πολιτικοί μας. Πρέπει να το δούν όλοι σαν πρόβλημα της ίδιας της Θήβας και όχι μόνο της γειτονιάς. Τόσα χρόνια δεν έγιναν μεγάλα βήματα και χάθηκε χρόνος και ευκαιρίες, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι το γίνεται σήμερα που η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη από κάθε άποψη.
atheatos-syn14atheatos-syn16atheatos-syn18
Ας έρθουμε στο διαταύτα. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους σωζόμενους προσφυγικούς συνοικισμούς της Ελλάδας, που χτίστηκε το 1926 σε ένα χωρο 10 στρεμμάτων, με 300 οριοθετημένες κατοικίες. Τη δεκαετία του 1980 παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για την λεγόμενη ανάπλαση του αλλά δεν προχώρησε. Από τότε ο εκάστοτε Δήμαρχος προσπαθεί αποσπασματικά να παρεμβαίνει αγοράζοντας κάθε φορά μερικά σπίτια. Ετσι σήμερα ο Δήμος έχει στην κατοχή του περίπου 45 σπίτια. Το καθεστώς της πολυιδιοκτησίας και τα χρόνια που περνούν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αγορά ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, ώστε να προχωρά σταδιακά κάποιου είδους παρέμβαση. Ετσι η περιοχή παραμένει στην εγκατάλειψη, υποβαθμισμένη συγκεντρώνοντας καθημερινά άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών, οι οποίοι καταφθάνουν με κάθε μέσο. Οι λίγοι ντόπιοι που παραμένουν κάθε φορά που βλέπουν μια κάμερα ή κάποιον του Δήμου τρέχουν να του ορμήξουν από τα μούτρα για την παντελή εγκατάλειψή τους τόσα χρόνια.
Τελευταία κλιμάκιο του Δήμου συνοδευόμενο από τις Τεχνικές υπηρεσίες σημάδεψε αρκετά παραπήγματα όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και υποσχέθηκε να στείλει μπουλντόζα να τα κατεδαφίσουν αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και δεν μορεί να γίνει αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση σε κεντρικό επίπεδο όχι μόνο των τοπικών παραγόντων και φορέων. Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους για να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.  Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΡΙΤΗ [ ΣΗΜΕΡΑ ] 11 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ]