Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κλείνουν 117 εφορίες!



Στην Λιβαδειά πάει η Θήβα – Στην Λαμία η Αταλάντη- Σε Χαλκίδα Ιστιαία - Κάρυστος…

Τι δηλώνουν Δήμαρχος Θηβαίων, Εργατικό Κέντρο και οι Πρόεδροι ΟΕΒΕ και Εμπορικού Συλλόγου


Ρολά κατεβάζουν μέχρι τέλος του χρόνου 117 εφορίες, με περισσότερους από 3.000 υπάλληλους να αξιοποιούνται με τον φορολογικό έλεγχο και την μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς μέσω τραπεζών θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές κάθε είδους φόρου και τέλους, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τον τερματισμό στις ουρές ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.
Με επείγουσα απόφαση ξεμπλοκάρει το σχέδιο «Καλλικράτης» στις εφορίες και από τις 287 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, προβλέπεται να παραμείνουν σε λειτουργία περίπου 80, οι 30 από τις οποίες θα βρίσκονται στην Αττική.


Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ έρχεται την 1η Οκτωβρίου, οπότε μπαίνει λουκέτο σε 50 εφορίες και από την 1η Νοεμβρίου άλλες 49

Εφορίες, μεταξύ των οποίων Ιστιαίας και Καρύστου, που μεταφέρονται στην Χαλκίδα και Αταλάντης, που μεταφέρεται στην Λαμία…

Την 1η Δεκεμβρίου κλείνουν άλλες 18 εφορίες, μεταξύ των οποίων της Θήβας, που μεταφέρεται στην Λιβαδειά …

Οι υπάλληλοι των εφοριών, που καταργούνται, θα μεταφερθούν στις ΔΥΟ, που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση και η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις νέες οργανικές μονάδες, των οποίων οι προϊστάμενοι καθίστανται αρμόδιοι για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, την βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό και την διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της σχετικής απόφασης, ενώ όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις θα φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η απελευθέρωση των υπαλλήλων από τις γραφειοκρατικές εργασίες και η απασχόλησή τους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και η βεβαίωση φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές με την εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά..
Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr ) παρέχεται ήδη μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κάθε είδους οφειλή που έχουν προς την εφορία, είτε αυτή είναι ενήμερη, είτε είναι ληξιπρόθεσμη, ενώ σύντομα δίπλα από κάθε οφειλή θα εμφανίζεται ένας ειδικός κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής, με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το ταμείο οποιασδήποτε τράπεζας για να εξοφλήσουν την οφειλή τους.................

Τι θα γίνει όμως, με μια σειρά φόρων και τελών, που εξοφλούνται μόνο με επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία;
Αν θέλετε να πληρώσετε δόσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο για τις οποίες έχετε υπαχθεί σε ρύθμιση για την τμηματική εξόφλησή της, θα αναγκαστείτε κάθε μήνα να επισκέπτεστε την εφορία της Λιβαδειάς, το ίδιο και για την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης ή κληρονομιάς ακινήτων.

«Αποδεδειγμένα και με στοιχεία, που βρίσκονται στα χέρια του υπ. Οικονομικών, η Δ.Ο.Υ Θήβας είναι μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος; Του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος, διερωτώμενος για τους λόγους της απομάκρυνση της από την πόλη…

«Είναι ότι χειρότερο για την Θήβα, καθώς παραπέμπει τους πολίτες εν μέσω κρίσης σε άλλη πόλη, με αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική τους επιβάρυνση» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος των εμπόρων ….

«Δυστυχώς, οι υποψίες μας περί κοινωνικής αναλγησίας, αδιαφορίας για τον πολίτη και ισοπέδωση των πάντων από τους κρατούντες επιβεβαιώνονται» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χ. Χαρατσής..

«Δεν είναι δυνατόν να συγχωνευθεί η υπάρχουσα δομή των φορολογικών υπηρεσιών της πόλης μας, γιατί πέρα από την υποβάθμιση του τόπου, σημαίνει και πολλαπλή άνοδο του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται από την Θήβα για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους»υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας πως «η Δ.Ο.Υ Θήβας εξυπηρετεί και τα εκατοντάδες εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής»…

Την επανεξέταση του θέματος, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών της περιοχής, ζητούν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θήβας με επιστολή τους προς τον υπ. Οικονομικών, στον οποίο υπενθυμίζουν κοινό έγγραφο και ψήφισμα όλων των φορέων της περιοχής (16/5/2011), αλλά και την διαβεβαίωση ότι η Δ.Ο.Υ Θήβας θα παρέμενε ως έχει….

«Η Δ.Ο.Υ Θήβας εξυπηρετεί 56 πόλεις και χωριά με πληθυσμό 69.650 κατοίκους, έχει την μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν βιομηχανίες και πολίτες από την Δ.Ο.Υ της πρωτεύουσας» υπογραμμίζεται στην επιστολή…

Την κάθετη αντίθεση του στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ Θήβας εκφράζει τέλος, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, δηλώνοντας πως «αυτό θα δυσχεράνει την εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού θα υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να μεταβούν και να εξυπηρετηθούν στη Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς, η οποία απέχει 90 χλμ από τη Θήβα με επιστροφή»..

«Θα αντιδράσουμε ανάλογα» προειδοποιεί και ήδη ζήτησε συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, μαζί με τους φορείς και τους βουλευτές του νομού, για να βρεθεί μια λύση, η οποία δεν θα είναι για να διευκολύνει μόνο τη Θήβα, αλλά τους κατοίκους όλης της περιοχής..