Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Και ξαφνικά Λεφτά… Υπάρχουν !Τώρα επιστρέφουν και το Δώρο Πάσχα μέσα απο το πλεόνασμα!


Ακόμα δεν ξεκίνησε καλά καλά η προεκλογική περίοδος και εβδομάδες τώρα ο ελληνικός λαός παρακολουθεί άναυδος το ξαφνικό ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και κυρίως της κυβέρνησης. Μετά την "παρέλαση" του Σαμαρά και των Υπουργών του στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, τώρα θα πέσουν τα ευρώ σαν βροχή εξαιτίας του πρωτογενούς πλεονάσματος! Ένστολοι, συνταξιούχοι και οι ευπαθείς ομάδες θα δουν το φώς το αληθινό και επιτέλους θα αποκατασταθούν οι αδικίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει όπου σταθεί ο πρωθυπουργός.

Δεν μας έκανε καμία έκπληξη λοιπόν όταν διαβάσαμε πώς σε συνέντευξή του στο Βήμα ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι το πλεόνασμα αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ και έτσι το διαθέσιμο -βάσει της συμφωνίας με την τρόικα- θα μπορεί να είναι άνω του 1 δις ευρώ.
Έτσι, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και χαμηλοσυνταξιούχους, δώρο Πάσχα, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν θα είναι μόνιμη η επιστροφή του δώρου!
Και όλα αυτά τυχαίως λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια μνημονίου, ύφεσης και φτώχειας οι προεκλογικές υποσχέσεις παραμένουν, το ίδιο και το ψεύτικο ενδιαφέρον αυτών που μας εκπροσωπούν.
Γιατί δεν γίνεται κύριε πρωθυπουργέ, εδώ και ενάμιση χρόνο να είσαι κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, να μην εμφανίζεσαι καθόλου στην Βουλή και ξαφνικά τώρα να βγαίνεις τον κόσμο, και να μοιράζεις απλόχερα λεφτά. Πόση κοροϊδία να αντέξουμε ακόμα;
Όσο για το περίφημο πλεόνασμα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να πιστέψουμε ότι με 62 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, η Ελλάδα έχει πλεόνασμα!
Και για να το εξηγήσουμε καλύτερα, όταν μας λένε ότι η χώρα μας εμφανίζεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και δεν επιβαρύνει το υφιστάμενο έλλειμμα της.
Ωστόσο, το χρέος της προς τον έξω κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται και το ίδιο οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει για αυτό το χρέος. Δηλαδή το δημοσιονομικό της έλλειμμα παραμένει και για να το εξυπηρετεί πρέπει είτε να αυξήσει τα έσοδα, είτε να μειώσει τις δαπάνες της.
Πάμε τώρα και στο δια ταύτα. Πολλά από τα έσοδα που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο οκτάμηνο 2013 είναι έκτακτα (δεν προέρχονται από σταθερές πηγές) , ενώ και οι δαπάνες εμφανίζονται μικρότερες , καθώς μετατίθεται η υποχρέωση πληρωμής πολλών εξ αυτών στο μέλλον.
Όταν δεν πληρώνουμε τα χρέη μας σήμερα και τα αφήνουμε για τον άλλο μήνα σημαίνει ότι τα γλιτώνουμε; Η μήπως παραγράφονται; Ακόμα και ένας που δεν γνωρίζει τα μαθηματικά του Στουρνάρα κατανοεί ότι το να αφήνεις τις οικονομικές υποχρεώσεις σου για αργότερα δεν σημαίνει ότι δεν θα τα πληρώσεις.
Τα χρήματα που έχει μαζέψει η κυβέρνηση, επειδή καθυστέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τα βαφτίσανε "πρωτογενές πλεόνασμα". Είναι όμως ένα ψέμα και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε!
Ότι θα γίνει από εδώ και πέρα και ότι "καλό και θετικό" μέτρο ανακοινωθεί θα είναι μόνο για την ώρα της κάλπης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο υπεύθυνα θα αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον.

Του Ντην Βουλκίδη
Danioliptes.gr