Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σε 48 δόσεις τα χρέη....


Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες αναμένεται να δώσει νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η τρόικα δεν μπορεί παρά να… βάλει λίγο νερό στο κρασί της. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει -εν μέρει- τους οφειλέτες. ......
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προκειμένου οι φορολογούμενοι - με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους φόρους τους σε τουλάχιστον 48 μηνιαίες δόσεις, από τις 12 που είναι σήμερα.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για να πάρει ο κόσμος ανάσα, τώρα» σχολιάζει ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με «Το Βήμα». Παράλληλα, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναδεικνύουν τον απόλυτο εφιάλτη που ζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση στην κάλπη.

Ένας στους τρεις χρωστά στην εφορία

Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014, δε, είχαν ήδη στο τέλος Απριλίου ανέλθει σε 4,323 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν υπερβεί τα 5 δις.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 62 δις ευρώ που είχαν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2013.

«Αν έχουμε ξεκινήσει έτσι από τις αρχές του έτους, τι θα γίνει όταν από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων;» διερωτάται στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Την ίδια ώρα, στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που αντιστοιχούν σε οφειλές ύψους 270 εκατ. ευρώ προχώρησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014.

Συνολικά, στους πρώτους τρεις μήνες του έτους εξεδόθησαν 7.498 εντολές για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 1.832 παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων, δρομολογήθηκαν 556 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ υπήρξαν 133 αναγγελίες πλειστηριασμών.

Στο… κόκκινο τα έσοδα

Εν τω μεταξύ, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εσόδων, τα οποία το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς ήταν χαμηλότερα του στόχου που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους τέσσερις μήνες, τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν στα 12,588 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού στο 4μηνο ήταν να εισπραχθούν 12,988 δις. Δηλαδή, το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει ήδη καταγραφεί μια υστέρηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα έσοδα που συνδέονται με την κατανάλωση καυσίμων εμφανίζουν σημαντική μείωση, της τάξεως των 544 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν αποκλείεται η συνολική υστέρηση στο έτος να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή συνδέεται με την αποτυχία του μέτρου της αξίωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς και με τη σταδιακή αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου στα καύσιμα, αφού αυξάνεται η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης (αγοράζονται πλέον περισσότερα οχήματα diesel) σε βάρος της βενζίνης, η οποία έχει υψηλότερους φόρους ανά λίτρο.

Βέβαια, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα κληθούν να καταβάλουν το δεύτερο εξάμηνο οι φορολογούμενοι. Έως το τέλος του έτους περίπου δύο εκατ. πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, καταβάλλοντας συνολικά από 1,8 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.