Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καθυστερούν οι δασικοί χάρτες


Είναι το κατεξοχήν περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό εργαλείο, που θα δώσει οριστικό τέλος σε κάθε αμφισβήτηση. Όμως, 15 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για την κατάρτιση δασικών χαρτών και 4 χρόνια μετά την επανεκκίνηση της προσπάθειας, έχει ολοκληρωθεί λιγότερο από το 1%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να καταθέσει στη Βουλή ένα νέο δασικό σχέδιο νόμου, το οποίο, μάλιστα, θα προωθηθεί ως κατεπείγον, προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μόνο που αν το νομοθέτημα παραμείνει στη μορφή που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, απειλεί να ακυρώσει τη μέχρι τώρα εργασία επί των δασικών χαρτών, η κατάρτιση των οποίων είναι υποχρέωση έναντι του Μνημονίου....
Η κατάρτιση των δασικών χαρτών, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε το 1999, με βάση τον πρώτο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο (Ν. 2664/1998). Σταδιακά, οι πρώτες 330 περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση στο Α΄ πιλοτικό, Β΄ πιλοτικό και 1ο κύριο πρόγραμμα κτηματογράφησης απέκτησαν δασικούς χάρτες.

Ωστόσο, αυτοί οι δασικοί χάρτες δεν κυρώθηκαν ποτέ, όχι μόνο γιατί καθυστέρησαν, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι μελετητές που τους συνέτασσαν. Αλλά και γιατί, στο μεταξύ, άλλαξε η νομοθεσία (με το λεγόμενο «δασοκτόνο» νόμο Δρυ, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικός) για το τι θεωρείται δάσος και, επομένως, θα έπρεπε να καταρτιστούν από την αρχή. Η προσπάθεια άρχισε και πάλι το 2010 με το νόμο Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες (Ν. 3889/10), προβλέποντας ανάμεσα σε άλλα τη μερική κύρωση ενός δασικού χάρτη, μέχρι να εξεταστούν οι τυχόν αντιρρήσεις, ενώ λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα που είχαν ανακύψει έδωσε και ο Ν. 4164/13.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις» (ΕΚΧΑ), μέχρι σήμερα, έχουν κυρωθεί (μερικώς ή συνολικά) 52 δασικοί χάρτες, που αντιστοιχούν συνολικά σε 1,1 εκατ. στρέμματα ή το 0,84% των δασικών χαρτών της χώρας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για μικρούς δασικούς χάρτες, εκείνης της πρώτης ομάδας των 330 περιοχών του Κτηματολογίου. Επίσης, έχουν καταρτιστεί 477 δασικοί χάρτες, που αντιστοιχούν σε έκταση 12,2 εκατ. στρεμμάτων (και στο 9,29% του συνόλου), αλλά δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία κύρωσή τους από το Δημόσιο. Υπό κατάρτιση βρίσκονται οι χάρτες για ακόμα 46 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων (35,35% του συνόλου), ενώ υπό ανάθεση (σε ιδιώτες μελετητές) βρίσκονται οι χάρτες που αντιστοιχούν σε ακόμα 15,4 εκατ. στρέμματα (11,69% του συνόλου). Όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΕΚΧΑ, σύντομα θα αναρτηθεί μεγάλος αριθμός δασικών χαρτών της Αττικής.

Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η υπόθεση των δασικών χαρτών; Το σχέδιο νόμου που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαβούλευση ίσως έχει την απάντηση, αφού προωθούσε σημαντικές αλλαγές στο ποιες περιοχές καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο πρότεινε ουσιαστικά την κατάργηση της προστασίας των χορτολιβαδικών εκτάσεων, που έχουν σημαντικό ρόλο και οικολογικό ενδιαφέρον, αλλά είναι ταυτόχρονα περιζήτητες για οικονομική εκμετάλλευση.

Αλλάζοντας, όμως, τον ορισμό των εκτάσεων που καλύπτει η δασική νομοθεσία, το ΥΠΕΚΑ έθετε υπό αμφισβήτηση και τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο, κλείνοντας το νομοθετικό «τρίπτυχο» αιγιαλός - χωροταξία - δάση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ