Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Ευτελισμός οι ιατρικές εξετάσεις σε δημόσιους χώρους»


Ανακοίνωση που ανάβει φωτιές εξέδωσε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας με αφορμή δημοσιεύματα για παροχές ιατρικών υπηρεσιών με τη μορφή κοινωνικού έργου από ιδιωτικές εταιρίες και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον ΙΣΦ, αποτελεί «..ευτελισμό της ιατρικής οι τριτοκοσμικές πρακτικές», με παροχή υπηρεσιών σε «πλατείες και τροχόσπιτα».

Η ανακοίνωση του Ιατρικού κόσμου της Φθιώτιδας, την οποία δημοσιεύουμε στη συνέχεια αυτούσια, καταγγέλλει ΜΚΟ με ιδίους σκοπούς πίσω από τέτοιες ενέργειες, ανοίγει όμως το διάλογο καθώς τέτοιες πρακτικές ακολουθούνται από πασίγνωστες οργανώσεις με αναγνωρισμένο έργο, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», που πρόσφατα επισκέφθηκε με το γνωστό τροχόσπιτο περιοχές του νομού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας στα πλαίσια του κοινωνικού ρόλου στην τοπική κοινωνία, συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του ιατρικού δυναμικού στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης μέσω ενημερωτικών ομιλιών για το κοινό καθώς και στην παροχή υγείας τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (κοινωνικό ιατρείο Λαμίας, παροχή ιατρικής φροντίδας σε κέντρα φιλοξενίας της τρίτης ηλικίας, κέντρα προστασίας παιδιού).

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο όπου αναφέρεται η πραγματοποίηση εκδήλωσης ενημέρωσης για το κοινό καθώς και η πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων σε δημόσιο χώρο, ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας αντιτίθεται και καταδικάζει εκδηλώσεις που και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ( Ν. 3418/ΦΕΚ Α΄ 287/28.11.2005 αρ.7) οφείλει να εγκρίνει εγγράφως τον χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Η πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων σε πλατείες και σε τροχόσπιτα από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που εξυπηρετούν ιδίους σκοπούς, δεν αρμόζει σε μια οργανωμένη τοπική κοινωνία που εξυπηρετείται ιατρικά με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 500 γιατρών όλων των ειδικοτήτων, μέσω των προαναφερόμενων δράσεων και όχι μόνο, παρά τις φοβερές δυσκολίες και ελλείψεις λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην χώρα μας.

Η πολιτεία επιβάλλεται να συμμετέχει οικονομικά στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη των 2,5 εκατομ. ανασφάλιστων Ελλήνων παρά να σπαταλά χρήματα σε δράσεις που δεν έχουν ουσία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια ευτελισμού της άσκησης ιατρικής στο νομό μας, με τριτοκοσμικές πρακτικές».

efthia.gr