Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα σε ανασφάλιστους

http://permisospress.blogspot.gr/

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι εθελοντές γιατροί στο χαμηλό κτίριο απέναντι από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού δέχονταν έως και τέσσερις νέους ασθενείς την εβδομάδα. Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά έχουν αυξηθεί στα επτά εβδομαδιαίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που κλείνουν ραντεβού για έναν μην αργότερα.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είναι μία μόνο από τις δεκάδες δομές υποστήριξης ανασφάλιστων ασθενών σε όλη τη χώρα. Εκεί οι εθελοντές γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης –αυτό που στερεί τους άνεργους την υγεία τους.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών καταρτίστηκε σχέδιο που θα προσφέρει ανακούφιση σε περίπου δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους –σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις βάσει της καταγραφής που διεξάγεται- οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από τη δωρεάν δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση που δρομολογείται εξασφαλίζει δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη έως και τον Φεβρουάριο του 2015 για τους ανασφάλιστους πολίτες και τα προστατευόμενα μέλη αυτών. Θέτει ωστόσο δύο αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και τα ασφαλιστικά βάρη της τελευταίας τριετίας.

Όπως προκύπτει από την καταγραφή του υπουργείου Εργασίας, οι πλέον χτυπημένοι από την κρίση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν χάσει την ασφάλεια του μόνιμου εισοδήματος.

Πηγή: Τα Νέα