Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ευεργετική Παράταση για τους σεισμοπαθείς της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Βοιωτίας, μετά από παρέμβαση του Κώστα Μπακογιάννη

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Ευεργετική Παράταση για τους σεισμοπαθείς της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Βοιωτίας, μετά από παρέμβαση του Κώστα Μπακογιάννη

Με επείγον έγγραφο του στις 11 Φεβρουαρίου 2015 (αρ.πρωτ.20540/211) προς το Υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών και την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενική Γραμματείας Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση και τον ορισμό εκ νέου προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για τους πληγέντες πολίτες της Στερεάς Ελλάδας από τους σεισμούς της 7ης Αυγούστου 2013 και 6ης Φεβρουαρίου 2014.

Μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ και όρισε εκ νέου προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Ο λόγος που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η παράταση για τις αιτήσεις Στεγαστικής Συνδρομής είναι επειδή έχει υποβληθεί μικρός αριθμός αιτήσεων σε σχέση με το πλήθος των βληθέντων κτιρίων και παραμένουν αδιάθετα τα σχετικά κονδύλια αλλά και επίσης επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση όλων των επικινδύνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 472/Β/2015), ορίζεται εκ νέου προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής μέχρι 31.12.2015, από τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων, από τους σεισμούς της 7ης Αυγούστου 2013 και 6ης Φεβρουαρίου 2014 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας. Η παράταση αφορά:
Την επισκευή κτιρίων, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού τους. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται και η ταυτόχρονη υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης επισκευής προκειμένου να εκδοθεί Άδεια Επισκευής.
Την ανακατασκευή κτιρίων στην περίπτωση που έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτίσματος και έχει παρέλθει η προθεσμία των έξι (6) μηνών από την παραλαβή του. Οι εν λόγω αιτήσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.