Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μικρές καθημερινές αλλαγές με τεράστια οφέλη για την υγεία

Η καλή υγεία δεν απαιτεί απαραίτητα δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε άρδην την διατροφή μας, ούτε ξαφνικά να μετατραπούμε σε υποψήφιους μαραθωνοδρόμους για να έχουμε ανταποδοτικά οφέλη.
'Ετσι, μικρές τροποποιήσεις σε στοιχειώδη πράγματα που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) καθημερινά, μπορούν να μας φέρουν μεγάλα, ανεκτίμητα οφέλη. Ας τις γνωρίσουμε.
Συχνά γεύματα
Καταναλώνοντας γεύματα κάθε δυο με τρεις ώρες μες τη μέρα, ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας, ενώ απέχοντας από το φαγητό για πολλές ώρες, τον καταστρέφουμε. Αν λοιπόν πραγματικά θέλουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος αξιοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη από αυτή την κατάκτηση, τα συχνά γεύματα είναι η λύση.
Οδοντικό νήμα
Η καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος μπορεί να μας εξασφαλίσει πραγματικά καλή στοματική υγιεινή και να συμβάλει στην γενικότερη υγεία μας, με αποτελέσματα πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι έχουμε εξασφαλίσει ως τώρα με το πλύσιμο των δοντιών, ακόμη και αν είμαστε απολύτως συνεπείς ως προς αυτό. Η χρήση οδοντικού νήματος είναι ο πιο απλός και ο πιο εύκολος τρόπος να απομακρύνουμε τα κακά βακτήρια από το σώμα μας. Η πλάκα και τα βακτήρια συγκεντρώνονται σε σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει. Η αύξηση της οδοντικής πλάκας καταστρέφει όχι μόνο το δόντι αλλά και τα κόκκαλα που το συγκρατούν, ενώ επιπλέον τα βακτήρια εισχωρούν στο αίμα και, όπως έρευνες έχουν καταδείξει, μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη, υπέρταση αλλά και πρόωρο τοκετό.
Καφέ από το σπίτι
Όσο παράξενο και αν ακούγεται, έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή επίσκεψη στην καφετέρια κάνει κακό όχι μόνο στο πορτοφόλι αλλά και στην υγεία. Η έκθεση στους γευστικούς πειρασμούς που εκτίθενται στις βιτρίνες της καφετέριας, από όπου προμηθευόμαστε καφέ για το γραφείο, απαιτεί πολύ ισχυρή θέληση για να μην παραδοθούμε. Εκτός από τις θερμίδες όμως και τα παρελκόμενα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στον οργανισμό, τίθεται και θέμα ποιότητας τροφής που μπορούμε να προμηθευτούμε από αυτά τα μέρη.
Ύπνος με τις φόρμες
Το να κοιμόμαστε με τις φόρμες μάς δίνει ένα κίνητρο να σηκωθούμε και να μην αναβάλουμε για ακόμη μια φορά τον πρωινό περίπατο ή την πρωινή γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο. Όσο ακραίο και αν ακούγεται, έχει παρατηρηθεί πως η ιδέα του να ντυθούμε με περιβολή γυμναστικής το πρωί είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που μας κάνει να μεταθέτουμε το ραντεβού με τη φυσική δραστηριότητα για την επομένη.
Κλασσική μουσική στο δείπνο
Η συνοδεία της κλασσικής μουσικής όταν τρώμε μας βοηθά να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη μουσική μάς χαλαρώνει, μας ηρεμεί και κατά συνέπεια μας κάνει να τρώμε πιο αργά. Έτσι, η πληροφορία του κορεσμού φτάνει γρηγορότερα στον εγκέφαλο και σταματάμε την άσκοπη κατανάλωση τροφής (και λήψης θερμίδων), εγκαίρως.
Επιβράβευση
Σύμφωνα με ομάδα ψυχολόγων που ασχολούνται με θέματα άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να τον επιβραβεύουμε. Το κλειδί, ισχυρίζονται, είναι να εστιάσουμε σε εκείνα που μπορούμε να καταφέρουμε με το σώμα μας και όχι στο πώς αυτό δείχνει. Προτείνουν λοιπόν να δώσουμε έμφαση σε όσα το σώμα μας μας επιτρέπει να κάνουμε και όχι σε εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν μας ικανοποιεί αισθητικά. Σταδιακά θα δούμε μια αύξηση της αυτοεκτίμησης και σαφή βελτίωση της αυτοεικόνας. Αν αναρωτιόμαστε πώς αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγείας μας, ας αναρωτηθούμε πώς συνδέεται η καλή λειτουργία του σώματός μας με το πώς εμείς οι ίδιοι νιώθουμε για αυτό, πώς το αντιμετωπίζουμε και εν τέλει πώς και πόσο το αξιοποιούμε.
Βιταμίνη D
Ο έλεγχος της βιταμίνης D πρέπει να είναι συστηματικός αν θέλουμε να πετύχουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Πολλοί άνθρωποι και ειδικά γυναίκες αγνοούμε τη σημασία της συγκεκριμένης βιταμίνης και τις συνέπειες από τα χαμηλά επίπεδα για την υγεία μας συνολικά. Ενδεικτικά, ας θυμηθούμε ότι η χαμηλή βιταμίνη D συνδέεται με διαφόρων ειδών καρκίνο, με μειωμένη ενέργεια αλλά και με εμφάνιση Αλτζχάιμερς.

http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/71994/mikres-kathimerines-allages-me-terastia-ofeli-gia-tin-ugeia

Πηγή: www.webmd.com