Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε ότι αφορά το θέμα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ, αλλά και τον φορέα εκπόνησης του ΠΕΣΔΑ.

Θανάσης Σκούμας
Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε ότι αφορά το θέμα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ, αλλά και τον φορέα εκπόνησης του ΠΕΣΔΑ.
Ο κ. Δήμαρχος Θηβαίων, απέχει από την ενημέρωση των δημοτών για το μείζον αυτό θέμα αλλά και τις εξελίξεις που υπάρχουν. Με διαπιστωτική
πράξη του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, ανατέθηκε η εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, λόγω μη (νόμιμης) λειτουργίας του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ.
Η κατάρρευση του σχεδιασμού της κλειστής ομάδας (αναρωτιέμαι αν μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας γνώριζαν και ενημερώνονταν όλο αυτό το διάστημα από το κ. Δήμαρχο) στη Θήβα, υπέστη πανωλεθρία. Ας αντιληφθεί έστω και τώρα η ηγεσία του Δήμου την αδιέξοδη αυτή τακτική. Οδήγησε σε μια τεράστια οικονομική και αυτοδιοικητική δυσλειτουργία το Δήμο Θήβας, και εν τέλει για ποιόν; 



Τις επόμενες ημέρες, θα έρθει από την πλευρά της δημοτικής αρχής ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης, για να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποσταλεί στην Περιφέρεια, που εκπονεί το νέο ΠΕΣΔΑ. Όμως δεν είναι τυπικό, αυτό το σχέδιο. Είναι ουσιαστικό, γιατί θα ενσωματωθεί στον ΠΕΣΔΑ και θα καθορίσει τον τρόπο υλοποίησης της διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.
Η αμφισβήτηση της νομιμότητας του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, είχε φθάσει στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το οποίο αναμένετο να γνωμοδοτήσει. Στο μεταξύ εκδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ως μη νόμιμη τη σύσταση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ, καθώς και η διαπιστωτική πράξη της μη λειτουργίας του περιφ. ΦΟΔΣΑ ΑΕ κλπ. Η ενημέρωση που είχαν οι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την κυβέρνηση, είναι ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση και πλέον παρέλκει η γνωμοδότηση του ΝΣ του Κράτους.
Επιπλέον, οι πληροφορίες μας λένε, ότι οι Φορείς Διαχείρισης θα είναι τουλάχιστον τρεις (αντί για ένας) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η δημοτική αρχή Θήβας με το επιτελείο της τέως ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, πληροφορούμαστε ότι επιδιώκουν τη σύσταση φορέα με τη μορφή ΑΕ, για να συνεχιστεί το σημερινό ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας (αδιαφάνειας, απουσίας ελέγχου κλπ) του φορέα από το δημοτικό συμβούλιο της Θήβας (και των άλλων δήμων της γεωγραφικής μας ενότητας).
Εμείς καλούμε τους δημότες της Θήβας να είναι σε επαγρύπνηση, διότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει τεράστια σημασία για τη ζωή τους και τον κ. Δήμαρχο να απέχει από ενέργειες αντίστοιχες με αυτές, που έφεραν πλήρες αδιέξοδο την πόλη και το Δήμο.
Προς ενημέρωση όλων παραθέτουμε σε λινκ το νέο ΕΣΔΑ