Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πιθανοί λόγοι που είναι σκληρό το στομάχι

Οταν πρήζεται το στομάχι σας και το αισθάνεστε σκληρό, αυτό είναι μια ένδειξη πως κάτι συμβαίνει στον κορμό του σώματός σας. Θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια από κάτι που φάγατε ή από το είδος των ποτών που πίνετε.

Συνήθως όταν το στομάχι είναι σκληρό, το γεγονός αυτό συνοδεύεται επίσης και από άλλα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορούν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή σε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή μιας δίαιτας. Αλλες φορές, όμως, τα συμπτώματα μπορεί να μην φύγουν.

Αιτίες
Συνήθως ένα σκληρό στομάχι σημαίνει πως έχετε δυσκοιλιότητα ή αέρια και αυτές είναι καταστάσεις που συχνά θεραπεύονται από μόνες τους. Ορισμένες τροφές και ποτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την πέψη. Αν πίνετε πολλά αναψυκτικά ή αν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, τότε μπορεί το στομάχι σας να είναι σκληρό και να έχετε συσσωρευμένα αέρια.

Περιστασιακά, όμως, ένα σκληρό στομάχι θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως ο καρκίνος του στομάχου, ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Συμπτώματα
Οταν έχετε προβλήματα με την πέψη, μπορεί να έχετε συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αέρια ή φούσκωμα ή ακόμα ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα τελικά υποχωρούν, καθώς τα αέρια αποβάλλονται ή η πέψη ολοκληρώνεται. Ωστόσο, σε περίπτωση καρκίνου του στομάχου, το στομάχι παραμένει άκαμπτο και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υφίστανται μέχρις ότου αντιμετωπιστούν.

Τύποι καρκίνων
Ενα σκληρό στομάχι θα μπορούσε να υποδηλώνει δύο τύπους καρκίνου στο στομάχου. Ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή στα μυϊκά του τοιχώματα. Ενας όγκος μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική του επένδυση. Ενας άλλος τύπος καρκίνου του στομάχου θα μπορούσε να επηρεάζει τους μύες του στομάχου και να προκαλεί άκαμπτο δέρμα που να μοιάζει με ουλώδη ιστό. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εξαπλωθεί σε παρακείμενα όργανα και να προκαλέσει προβλήματα και σκληρότητα σε άλλα μέρη του σώματος.

Προσδιορίζοντας τις διαταραχές της πέψης
Η περιστασιακή δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Μερικές φορές υπάρχουν στο στομάχι πάρα πολλά αέρια. Πίνοντας ανθρακούχα ποτά και τρώγοντας πολύ γρήγορα το φαγητό σας θα μπορούσατε να προκαλέσετε περίσσεια αέρα στο στομάχι. Καθώς γίνεται η πέψη των τροφών, η περίσσια αέρα έρχεται ως ρέψιμο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα κάποια τρόφιμα. Αυτά τα προσωρινά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ανακατωσούρα στο στομάχι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το αισθάνεστε σκληρό για λίγες ώρες ή ακόμα και για μερικές ημέρες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί συχνά εξάρσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας, μετεωρισμό (αέρια), κοιλιακό άλγος και ανακάτεμα στο στομάχι. Μερικές φορές τα συμπτώματα διαρκούν για ημέρες ή ακόμα και για μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αισθάνεστε το στομάχι σας σκληρό.

Συστάσεις
Το πώς ανταποκρίνεται το στομάχι σας στις φυτικές ίνες, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας. Δίαιτες υψηλές σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και σκληρό στομάχι, επειδή οι φυτικές ίνες δημιουργούν όγκο και διευρύνουν το στομάχι. Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτρέψει την διεξοδική πέψη, προκαλώντας συσσώρευση στο πεπτικό σύστημα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν πως είναι απαραίτητα καθημερινά 38 g φυτικών ινών για τους άνδρες και 25 g φυτικών ινών για τις γυναίκες. Μετά την ηλικία των 50 ετών η ημερήσια σύσταση χαμηλώνει στα 30 g για τους άνδρες και στα 21 g για τις γυναίκες.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιεί πως δεν πρέπει να καταναλώνονται  υπερβολικές φυτικές ίνες για εκείνους που είναι άνω των 65 ετών. Αν καταναλώνετε τη συνιστώμενη για εσάς ποσότητα φυτικών ινών και εξακολουθεί το στομάχι σας να είναι σκληρό μετά από μία εβδομάδα, τότε θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας.

https://ygeiasdromoi.blogspot.gr/