Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Να σε ηρεμεί ο άνθρωπός σου


Στην πλειοψηφία τους, οι σχέσεις ξεκινούν από μια κόντρα και γίνεται άνθρωπός σου αυτός που δε θα φανταζόσουν ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα, αλλά αυτή είναι η αρχή μιας σχέσης. Το στάδιο της «καψούρας», που περιλαμβάνει το δίλημμα του φιλιού ή της μπουνιάς κρατάει για λίγο. Αν σ’ αυτό το στάδιο αποφασίσεις το πρώτο πρέπει να το τηρήσεις.

Όσο και να θαυμάζουμε τις κινηματογραφικές, θυελλώδεις σχέσεις που οι ήρωες τσακώνονται, αγκαλιάζονται, μισιούνται κι ερωτεύονται σ’ ένα ατελείωτο γαϊτανάκι, κανένας δε θα μπορούσε να τις αντέξει παραπάνω από δύο μήνες, ούτε καν οι πρωταγωνιστές τους. Η πίεση και τα νεύρα κυριαρχούν στην καθημερινότητα και το τελευταίο που χρειάζεται ένας άνθρωπος είναι ένα σπίτι που θυμίζει πεδίο μάχης. Αυτό που έχει ανάγκη στο τέλος μιας σουρεαλιστικής μέρας είναι έναν άνθρωπο που θα τον βοηθήσει να χαλαρώσει.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και λάθος εντυπώσεων, δε θ' αναφερθώ στις βαρετές σχέσεις που έχουν βαλτώσει κι υπάρχουν εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς ή της συνήθειας. Θα αναφερθώ σ’ αυτές τις σχέσεις που εμπεριέχουν τη φιλία μέσα στον έρωτα.

Είναι άξιοι θαυμασμού οι άνθρωποι που χαλαρώνουν το βράδυ της Παρασκευής στον καναπέ του σπιτιού τους με πυτζάμες βλέποντας ταινία και τρώγοντας ποπ κορν, χωρίς να τους λείπει ο αυθορμητισμός. Δεν είναι λίγες οι φορές που πετάνε ο ένας τα ποπ κορν στον άλλο γελώντας νευρικά. Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να γίνει σκηνή σ’ ένα καλογυρισμένο διαφημιστικό. Αν δεν τους ξέρεις, θ' αναρωτηθείς αν είναι ζευγάρι ή κολλητοί. Είναι και τα δύο, ζουν μια ερωτική φιλία.

Είναι αυτά τα ζευγάρια που συζητάνε και λύνουν τα προβλήματα της ημέρας στο μεσημεριανό φαγητό, νοιάζονται ο ένας για τον άλλον έμπρακτα. Αυτός που ξυπνάει πρώτος, βάζει ένα παραπάνω φλιτζάνι με νερό στην καφετιέρα για να βρει ο άλλος έτοιμο τον καφέ του, μαζί με το σημείωμα για τις υποχρεώσεις της ημέρας, συνευδόμενο με τη φράση «να έχεις μια όμορφη μέρα».

Οι σχέσεις αυτές είναι επιτυχημένες, γιατί κανείς δεν προσποιείται κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις φιλίες. Η γυναίκα δεν παριστάνει την άψογη νοικοκυρά που σφουγγαρίζει με γόβες κι εσώρουχα κι ο άντρας δεν προσποιείται τον σκληρό κι άτρωτο. Αντίθετα εκείνη τον κοροϊδεύει για τη μεγάλη μύτη του και το φόβο του για τα έντομα κι εκείνος γελάει με τα φουντωτά μαλλιά της και με την πυτζάμα snoopy. Έχουν φανερώσει ο ένας στον άλλο τα ελαττώματά τους, έχουν δει ο ένας τον άλλο στα ζόρια και στις άσχημες μέρες τους κι αυτά είναι η αιτία που συνεχίσουν να είναι μαζί.

Σ’ αυτές τις σχέσεις απουσιάζει ο εγωισμός. Η απουσία του εγωισμού φαίνεται, όταν αφιερώνουν μια ολόκληρη μέρα για να προετοιμάσουν ένα βράδυ που δε θα περιλαμβάνει καυτό σεξ. Θα περιλαμβάνει το αγαπημένο τους τραγούδι, ένα ωραίο φαγητό με αναμμένα κεριά, σατέν σεντόνια, ένα χαλαρωτικό μασάζ και χουζούρεμα στο κρεβάτι μετά από μια μέρα κόλαση που έχουν περάσει στη βαβούρα της πόλης.

Τα Σαββατοκύριακα ενοχλούν τους γείτονες την ώρα που μαγειρεύουν, γιατί αντί να βάλουν το κέικ στο φούρνο, πασαλείβονται με τη σοκολάτα και μετά παίζουν κυνηγητό στο σαλόνι. Το παιχνίδι σταματάει μόνο όταν πει ένας από τους δύο «παραδίνομαι». Μετά κάθονται στη βομβαρδισμένη κουζίνα τους και μετράνε τις σταγόνες στη μπαλκονόπορτα ή χαζεύουν τις σκιές τους στον τοίχο.

Ίσως αυτά τα ζευγάρια να μην είναι κατάλληλα για πρωταγωνιστές αισθηματικών ταινιών γιατί δεν έχουν να επιδείξουν ερωτικά τρίγωνα κι αδιέξοδα, ίσως η ζωή τους να φαντάζει βαρετή και συνηθισμένη σε κάποιους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ώριμοι, δε θα τους δεις να φιλιούνται ή να καυγαδίζουν δημόσια. Το μόνο που κάνουν μπροστά σε άλλους είναι να κρατιούνται χέρι-χέρι. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν πριν από χρόνια τα ηλικιωμένα ζευγάρια που συναντάς στο δρόμο και σε κάνουν να ξαναπιστεύεις στον έρωτα, τη στιγμή που βλέπεις τον άντρα να κουμπώνει τη ζακέτα της για να μην κρυώσει.
Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου - pillowfights.g