Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν σταματήσουμε την άσκηση;

Η φυσική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Αναμφισβήτητα τα οφέλη της... γυμναστικής είναι δεκάδες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Μάλιστα, όσοι ασχολείστε τακτικά με την άσκηση, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τεράστιες διαφορές στο σώμα αλλά και τον συναισθηματικό σας κόσμο. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά αποφασίσουμε να διακόψουμε τη γυμναστική; Τι αλλαγές θα παρατηρήσουμε πάνω μας και σε πόσο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να εμφανίζονται;

10 ημέρες μετά την διακοπή άσκησης

Οι πρώτες μέρες μετά την διακοπή της γυμναστικής, χαρακτηρίζονται από αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι γνωστό πως η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Μάλιστα, μια μελέτη, στην οποία έμπειροι ποδηλάτες σταμάτησαν να ασκούνται για δέκα ημέρες, έδειξε μειωμένη ροή αίματος στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τα αισθήματα. Ωστόσo, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις γνωστικές δεξιότητες των ατόμων.

2 εβδομάδες μετά την διακοπή άσκησης

Όσο περνάει ο καιρός χωρίς γυμναστική, η αντοχή μας φαίνεται να μας εγκαταλείπει με δραματικούς ρυθμούς. Το να ανέβουμε μερικές σκάλες μπορεί να μας φαίνεται ξαφνικά μία δύσκολη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη γυμναστικής μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου που μπορεί να αξιοποιήσει ο οργανισμός μας κατά 10%. Στον πρώτο μήνα, το ποσοστό πηγαίνει στο 15%, ενώ στους τρεις μήνες η ποσότητα του οξυγόνου πέφτει κατά 20%. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και η λίγη γυμναστική μπορεί να βοηθήσει, οπότε προσπαθείστε να βρείτε έστω και λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας. Επίσης, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη, όπως και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υπέρταση.

4 εβδομάδες μετά την διακοπή άσκησης

Έναν μήνα αφότου έχετε σταματήσει τη φυσική δραστηριότητα, θα παρατηρήσετε πως η σωματική σας δύναμη ξεκινά να σας εγκαταλείπει σταδιακά. Το μόνο αισιόδοξο σχετικά με αυτή την κατάσταση είναι ότι η δύναμή μας φθίνει με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι η αντοχή. Αυτό σημαίνει ότι αν επανέλθετε στο πρόγραμμα γυμναστικής σας σχετικά γρήγορα, η επαναπροσαρμογή δεν θα είναι τόσο δύσκολη.

8 εβδομάδες μετά την διακοπή άσκησης

Η αληθινή αλλαγή στο σώμα σας θα εμφανιστεί στις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες διακοπής της άσκησης και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τους επαγγελματίες αθλητές. Θα παρατηρήσετε αύξηση λίπους και μείωση μυϊκής μάζας, πράγμα που θα οδηγήσει στην αύξηση βάρους και σε μια διαφορετική εικόνα του σώματός σας.

Βλέπουμε λοιπόν, πως η οριστική διακοπή της γυμναστικής μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην σωματική μας ευεξία. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διαφορά ανάμεσα στο να εγκαταλείπουμε τη γυμναστική και να προγραμματίζουμε ορισμένες μέρες ξεκούρασης. Το σημαντικότερο πάντως είναι να μην σταματήσουμε οριστικά την γυμναστική, έτσι ώστε να μη δούμε το σώμα μας να γίνεται σιγά-σιγά αδύναμο και οκνηρό.