Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Πόσες ώρες ύπνου απαιτούνται για να έχει κάποιος καλή υγεία;

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως από την ηλικία σας. Εκτός, όμως, απ’ αυτήν, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πόσες ώρες ύπνο χρειάζεστε.

Για παράδειγμα:

Εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για ύπνο.

Γήρανση. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περίπου την ίδια ποσότητα ύπνου με τους νεότερους ενήλικες. Ωστόσο, μεγαλώνοντας μπορεί να διαπιστώσετε πως οι συνήθειες του ύπνου σας έχουν αλλάξει. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να κοιμούνται πιο ελαφρά και για μικρότερα χρονικά διαστήματα απ’ ό,τι οι νεότεροι ενήλικες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανάγκη να περνούν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι για να κοιμηθούν αρκετά ή μια τάση να έχουν ανάγκη ενός μίνι ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προηγούμενη στέρηση ύπνου. Αν είστε στερηθεί τον ύπνο για κάποιους λόγους (π.χ. δουλειά σε βραδινή βάρδια) στο παρελθόν, τότε χρειάζεται να αυξήσετε την ποσότητα του ύπνου σας.

Ποιότητα του ύπνου. Εάν ο ύπνος σας διακόπτεται συχνά ή κοιμάστε διακεκομμένα, τότε δεν έχετε ποιότητα ύπνου. Η ποιότητα του ύπνου σας είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα του ύπνου.

Διαβάστε ποιες είναι οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες:



Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι νοιώθουν ξεκούραστοι με μόλις λίγες ώρες ύπνου τη νύχτα, η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται τόσο λίγο πολλές νύχτες συνεχόμενα, δεν αποδίδουν εξίσου καλά σε πολύπλοκες νοητικές διεργασίες, όπως το κάνουν οι άνθρωποι που κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Μελέτες σε ενήλικες δείχνουν επίσης ότι λιγότερες από επτά, αλλά και περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα σχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά ημερήσια υπνηλία, ακόμα και μετά την αύξηση των ωρών ύπνου κάθε βράδυ, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν υποκείμενες αιτίες και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.