Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)


Νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου, η Τήνος είναι ένας από τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς, με χιλιάδες κόσμου να την προτιμά για τις φυσικές ομορφιές της και για τις επιλογές που προσφέρει. Με επιβλητικά βουνά, ο Τσικνιάς, που βρίσκεται στα ανατολικά, είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος, ενώ στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξωμβούργου με 641 μ. ύψος με την αρχαία και βενετική πόλη, του οποίου το ανώτερο τμήμα είναι απρόσβλητο.

Εντυπωσιακή και η Χώρα, με τα καλά φυλαγμένα μυστικά της. Σοκάκια, καμάρες, αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους, κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη μια νησιώτικη πόλη με μεγάλη ιστορία. Κυρίαρχο ρόλο έχει ο παλαιός δρόμος της Παναγίας, ένας πλακόστρωτος δρόμος με έντονο εμπορικό χαρακτήρα.



Αξίζει κάποιος να δει την υφαντουργική σχολή, το παρεκκλήσι του καθολικού ναού του Αγ. Νικολάου, τον Ναό του Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και την Πινακοθήκη στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας. Όμως, αυτό που κυριαρχεί στη πόλη είναι το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει.

O μεγαλοπρεπής ναός
Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Τήνου ιδρύθηκε το 1823, χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους.

Μπαίνοντας στο ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει κάποιος στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών. Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό ναό, βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή.

Κοντά στην είσοδο του ναού της Ευρέσεως βρίσκεται και το Μαυσωλείο της «Έλλης». Πρόκειται για το εύδρομο που τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940. Το εξωτερικό προαύλιο της εκκλησίας είναι στρωμένο με βοτσαλωτό εξαιρετικής λαϊκής τέχνης και κατασκευάστηκε το 1833.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 
http://www.tinosnow.gr/2018/06/45-pics.html