Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό που μετρά είναι η προέλευση των θερμίδων και όχι η καταμέτρηση τους!

online Ιορδάνης Βελισσάρης



Η ιδέα ότι όλες οι θερμίδες είναι ίσες αποτελεί την καρδιά πολλών προγραμμάτων απώλειας βάρους που όμως πλέον αποτελεί μύθο. Για παράδειγμα, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μια θερμίδα που προέρχεται από ποτό με ζάχαρη και αντίστοιχα από μια θερμίδα που προέρχεται από άμυλο, όπως επιβεβαίωσαν οι ερευνητές.

Οι θερμίδες στο ποτό μπορεί να σας προκαλέσουν παχυσαρκία και να αυξήσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, ενώ εκείνες που περιέχονται στο άμυλο δεν θα έχουν καμία επιβλαβή επίδραση, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Τα ποτά με ζάχαρη μπορούν ακόμα να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ακόμη και αν δεν παίρνετε βάρος. Στην πραγματικότητα, είναι «εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία» και δεν είναι απλώς η πηγή επιπλέον θερμίδων, κατέληξαν οι 22 διατροφολόγοι, αντανακλώντας την ετυμηγορία αμερικανικού δικαστηρίου που κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τις προειδοποιητικές ετικέτες.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, όπως φυτικά έλαια, σπόροι και ξηροί καρποί, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως τα καρδιακά προβλήματα. "Όλοι συμφωνούμε ότι μια υγιεινή διατροφή που αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά προάγει την υγεία σε σύγκριση με την εκλεπτυσμένη τυπική δυτική διατροφή", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kimber Stanhope.

Η ιδέα ότι όλες οι θερμίδες είναι ίσες προωθήθηκε επιθετικά από τη βιομηχανία ζάχαρης τη δεκαετία του 1950, όταν τα προϊόντα της βρέθηκαν υπό στενή εξέταση. Κέρδισαν και η προσοχή τελικά επικεντρώθηκε στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πηγή: