Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Κατασκήνωση – Οδηγός για να γίνει πραγματικός παράδεισος για το παιδί



Το καλοκαίρι όταν κλείσουν τα σχολεία, το παιδί βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο μιας και ο ελεύθερος χρόνος του είναι περισσότερος. Οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή με διάφορους τρόπους, μιας και εκείνοι συνήθως εργάζονται ακόμα. Πολλοί επιλέγουν την παιδική κατασκήνωση ως μια λύση που δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αξιοποιήσει το χρόνο του ποιοτικά και εποικοδομητικά.

Πριν όμως ξεκινήσετε τα σχέδια, σας παρουσιάζουμε μερικές γενικές προτάσεις για να βοηθήσετε το παιδί να περάσει όμορφα και ξένοιαστα στην παιδική κατασκήνωση.

Προετοιμαστείτε εσείς πρώτα

Ο αποχωρισμός από το παιδί μπορεί να δημιουργήσει σε εσάς αρχικά, κάποια δυσάρεστα συναισθήματα ή και άγχος. Άρα είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, και να μην τα μεταφέρετε στο παιδί.

Οργανώστε μαζί και συναποφασίστε

Καθίστε μαζί με το παιδί και δείτε τις δραστηριότητες της εκάστοτε κατασκήνωσης για να κατανοήσετε τι είναι αυτό που του αρέσει και τι θα ήθελε να κάνει. Μιλήστε με ενθουσιασμό και θετικό τόνο για την κατασκήνωση για να βοηθήσετε το παιδί να την πάρει με «καλό μάτι».

Κανόνες προσωπικής υγιεινής

Η προσωπική υγιεινή του παιδιού είναι σημαντική. Η εκπαίδευση από εσάς απαραίτητη. Ξεκινήστε 10-15 μέρες πριν φύγει το παιδί για την κατασκήνωση, μια εξάσκηση σε θέματα υγιεινής και φροντίδας, όπως είναι το μπάνιο, το στρώσιμο του κρεβατιού, η προσοχή των προσωπικών του αντικειμένων, η χρήση της τουαλέτας κλπ. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα είναι προετοιμασμένο και εσείς πιο ήσυχοι.



Κερδισμένο βγαίνει το παιδί

Τα οφέλη της κατασκήνωσης είναι πολλά. Πρώτο και κύριο το παιδί αυτονομείται και μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του μακριά από τους γονείς. Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που χτίζεται και θα «συντροφεύει» το παιδί σε όλη του τη ζωή. Συγχρόνως το βοηθάει να ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού του καθώς αναγκάζεται να λειτουργήσει μόνο του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί ωριμάζει και χτίζει το χαρακτήρα του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από τη συμμετοχή του παιδιού σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Μετριάστε την ανησυχία σας

Σημαντικό είναι κάθε φορά που μιλάτε με το παιδί να μην του μεταφέρετε την ανησυχία ή το άγχος σας. Ερωτήσεις όπως ¨Έφαγες; Γιατί φταρνίζεσαι; Ντύνεσαι καλά; μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα ανασφάλειας του παιδιού, να παίρνει ένα σχετικά αρνητικό μήνυμα ότι ίσως να μη φροντίζει καλά τον εαυτό του και το πιο σημαντικό, του μεταφέρετε το δικό σας άγχος.

Μια έρευνα στο διαδίκτυο ή ένας ειδικός μπορούν να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να σας λύσουν κάποιες απορίες που ίσως να έχετε.

Το πιο σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη σας το χαρακτήρα, την προσωπικότητά του και να γνωρίζετε τις δυνατότητές του. Έτσι το παιδί θα περάσει παραδεισένιες διακοπές που σίγουρα θα θέλει να ξαναζήσει.