Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας τονίζει την προσοχή στους δασκάλους και τους γονείς για την επικινδυνότητα του σίριαλ “Death Note”

http://www.radiothiva.gr/


Με αφορμή την υπάρξη γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων με την επωνυμία Death Note και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18-6-2018 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους ιδίως δε στους εφήβους σχετικά με την επικινδυνότητα του ως άνω σίριαλ όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga , σε σενάριο Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λαίτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιοδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μια « κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και ¨θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήεθια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του « L» .

Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου, προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note , με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών τους έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγγάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του, βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στην χώρα με το όνομα « Mangamoord» ( φόνος του Μanga).

Μας αναφέρθηκε, περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κικά του, βρέθηκε μια υποστηρικτική «οικογένεια» στα Anime (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το Death Note.

Από τα ανωτέρω διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι και παρακαλούμε τους κ.κ, Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Θηβών, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να ενημερώσουν με κάθε μέσο ( και προφορικά ) τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους καθως και τους γονείς τους και για την ανάγκη αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτ/κών Θηβών .
Παραγγέλλεται η δημοσίευση της παρούσας στις τοπικές εφημερίδες καθώς και η ανάρτηση της στους πίνακες ανακοινώσεων του Δικαστικού Μεγάρου Θηβών.

Η Εισαγγελέας
Αλεξάνδρα Μουσούρη
Εισαγγελέας Πρωτοδικών