Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Στις 64 Θα Μειωθούν Οι Εφορίες Πανελλαδικά Την Επόμενη Διετία

Οι συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις εφοριών είναι ένας από τους πυλώνες του εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης που εφαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος του σχεδίου αυτού είναι στο τέλος του 2021 να έχουν περιοριστεί από τις 120 στις 64 οι εφορίες όλης της χώρας που θα διαθέτουν δικαστικό τμήμα και ελεγκτικό τμήμα. Στη θέση των εφοριών που θα καταργηθούν θα συσταθούν τα γνωστά Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), που εδρεύουν στους Δήμους.

Για να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός αυτός τρέχει παράλληλα ένα πρόγραμμα πλήρους αναδιοργάνωσης του τρόπου εξυπηρέτησης των φορολογούμενων με στόχο απλοποιήσεις και τελικά πλήρη κατάργηση των φυσικών επισκέψεων στην εφορία.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όχι μόνο οι διαδικασίες και συναλλαγές που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν φορολογούμενους και εφοριακούς με υποχρεωτικές φυσικές επισκέψεις, αλλά ακόμη και τις διαδικασίες που έχουν ηλεκτρονικοποιηθεί.

Βάρος δίνεται στην ηλεκτρονικοποίηση των τμημάτων Κεφαλαίου των εφοριών, στην απευθείας ενημέρωση των αρχείων της εφορίας για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται στα στοιχεία των φορολογούμενων, στην ηλεκτρονική διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με αρχεία άλλων υπηρεσιών, αλλά και στην τήρηση αρχείου επισκέψεων των φορολογούμενων στις εφορίες.

Χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε στο προσωπικό της φορολογικής διοίκησης πως το 2019 θα υπάρξει αναδιάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με στόχο την ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών και τη δημιουργία μονάδων που θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

«Στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους», είπε σχετικά, δίνοντας έναν στίγμα των επικείμενων αλλαγών.