Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Το νέο εκτροφείο της Δ' ΚΟΣΕ στη Β. Εύβοια

  για φασιανούς και πέρδικες

Σε καιρούς δύσκολους για το κυνήγι, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας "οικοδομεί" αυτό τον καιρό στη Σήμια της Βόρειας Εύβοιας μια επένδυση για το μέλλον. Στόχος της να συμβάλει στην αύξηση των θηραματικών πληθυσμών και να δημιουργήσει "πλεονάσματα", με την εφαρμογή δράσεων που θα ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη επιστημονική εμπειρία στη διαχείριση της άγριας πανίδας.
Σε υψόμετρο 600 μέτρων κατασκευάζεται αυτήν τη στιγμή το πιο σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων της χώρας, με στόχο να μπορεί "αυτοδύναμα" να λύσει άπαξ διά παντός... τις ανάγκες της Ομοσπονδίας σε εμπλουτισμούς βιοτόπων με ορθολογικές απελευθερώσεις, ιδίως... ορεινής πέρδικας!
Το ετήσιο "πλάνο" της Δ΄ ΚΟΣΕ προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να απελευθερώνονται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας 3.000 ορεινές και 3.000 πεδινές πέρδικες γενετικά ταυτοποιημένες, καθώς και 10.000 φασιανοί, στόχοι όμως που θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν αν η Ομοσπονδία δεν αποκτήσει "αυτονομία" κινήσεων από τα κρατικά εκτροφεία και τους ιδιώτες εκτροφείς.Γι' αυτό και η κατασκευή ενός νέου, μεγάλου και υπερσύγχρονου εκτροφείου κρίθηκε ως "μονόδρομος" από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασισθεί μια "επένδυση" που σε πρώτη φάση θα κοστίσει στη Δ΄ ΚΟΣΕ 160.000 ευρώ και άλλα 100.000 ευρώ μέχρι την ολοκλήρωσή της. Η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει από το επιστημονικό επιτελείο, καθώς η εμπειρία και οι πειραματισμοί των προηγούμενων ετών με ανάλογες εκτροφές μικρής κλίμακας εκτός του γεγονότος ότι εξασφάλισαν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επιχειρηθεί πλέον κάτι νέο, έδειξαν ότι η εκτροφή της ορεινής πέρδικας... δεν είναι μύθος!
Στο εκτροφείο έχει επίσης προβλεφθεί χώρος 4 στρεμμάτων καλυμμένος με δίχτυ και χωρισμένος σε τμήματα, που ο καθένας προσομοιάζει με το φυσικό περιβάλλον του κάθε είδους. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως χώροι προσαρμογής των πουλιών, με σκοπό την ορθολογική απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον και τη μέγιστη επιβίωσή τους.
Η λειτουργία του εκτροφείου θα πραγματοποιείται καθημερινά από προσωπικό εντεταλμένο γι' αυτήν τη δουλειά, με επικεφαλής έναν τεχνολόγο Δασοπονίας με 15ετή πείρα στην εκτροφή θηραμάτων κάτω από την επιστημονική ευθύνη των εξειδικευμένων επιστημόνων της Ομοσπονδίας. Και βέβαια τις ευθύνες της γενικότερης επιστασίας επωμίζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Ιστιαίας, όχι μόνο λόγω γειτνίασης, αλλά και γιατί έχει να επιδείξει μια αξιόλογη "παραγωγικότητα" σε ανάλογες προσπάθειες του παρελθόντος...
Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος... Αυτό είναι το σύνθημα της Δ΄ ΚΟΣΕ, αυτό ακριβώς εκφράζει και το έργο που γίνεται σήμερα στη Βόρεια Εύβοια.
Μαζί με τις βελτιώσεις των βιοτόπων, εκτροφεία σαν αυτά της Σήμιας συναθροίζονται στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει ο κόσμος των κυνηγών για να διατηρεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς το ενδημικό μας θήραμα.
Πηγή: Έθνος Κυνήγι