Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Θετικό και εξυπηρετικό το μέτρο του διακανονισμού των ενοικίων»

λένε οι επαγγελματίες της Θήβας…

«Πολύ θετική και εξυπηρετική υπέρ των αδυνάτων» βλέπουν την νέα ρύθμιση για τα νοίκια οι επαγγελματίες στην Θήβα.
Ο λόγος για τον φιλικό διακανονισμό για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν σχετικά με την αναπροσαρμογή ενοικίων ανάμεσα σε μισθωτές και ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με διάταξη που θα ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια σε μια προσπάθεια του υπουργείου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά επαγγελματικής στέγης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με χιλιάδες επιχειρήσεις να ζητούν μειώσεις στα μισθώματα των καταστημάτων που νοικιάζουν και πολλούς από αυτούς να προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Η διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού στις περιφέρειες όλης της χώρας που θα αναλαμβάνουν να εξετάζουν σχετικά αιτήματα και θα επιχειρούν να επιτυγχάνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των δύο πλευρών.
«Είναι θετικό βήμα για τους επαγγελματίες, για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά ,ας πάνε συνέχεια σε σκοτσέζικο ντους, αφού το θετικό ακολουθεί το νέο χαράτσι για όλους μας από τις αρχές του Σεπτεμβρίου» δηλώνει ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών επ. Θήβας Χ. Χαρατσής, απελπισμένος με την κατάσταση των συναδέλφων του στην Θήβα.
«Το κακό με τα προς μίσθωση καταστήματα στην πόλη έχει παραγίνει... Τα ενοίκια συνεχίζουν να είναι απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις, αν όχι για όλες, τουλάχιστον για τις τοπικές, αφού οι μεγάλες αλυσίδες και τα κινέζικα δε φαίνεται να πτοούνται ιδιαίτερα, δίνοντας ελπίδες στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι προτιμούν να δουν το μαγαζί ξενοίκιαστο για μεγάλο διάστημα παρά να το νοικιάσουν χαμηλότερα» εξηγούν οι επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται είτε να μεταφερθούν αλλού, είτε να αργοπορούν την καταβολή του ενοικίου..
Οι επιτροπές αυτές πάντως, θα βρίσκονται στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων του «Καλλικράτη» στις έδρες των πρώην νομαρχιών, και θα έχουν αρμοδιότητα για εμπορικές μισθώσεις ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων τους.
Η εξέταση των υποθέσεων θα γίνεται μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει ενυπόγραφη αναφορά, και δικαίωμα προσφυγής στην επιτροπή θα έχουν και τα δύο μέρη και o μισθωτής και o ιδιοκτήτης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτό το αίτημα και να εξεταστεί η υπόθεση θα είναι να έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία αναπροσαρμογή του ενοικίου, ανεξάρτητα αν αυτή έγινε οικειοθελώς είτε με δικαστική απόφαση.
Επίσης δίνεται δικαίωμα επαναφοράς με νέο αίτημα και στις δυο πλευρές για το ίδιο ακίνητο, αρκεί σε αυτή την περίπτωση να έχει περάσει ένας χρόνος από το προηγούμενο αίτημα.
Στη διάρκεια της διαδικασίας οι πλευρές θα μπορούν να ενημερώνονται για τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα που ενδεχόμενα προσκομίζει εκάστη αλλά και να αναπτύσσουν τις απόψεις τους, είτε προφορικά είτε γραπτά, και να παρίστανται στη διαδικασία αυτοπροσώπως ή με δικηγόρο.
Στην περίπτωση συμβιβασμού θα συντάσσεται πρακτικό το οποίο θα υπογράφουν τα μέλη της επιτροπής και τα εμπλεκόμενα μέρη, θα έχει ισχύ δικαστικού συμβιβασμού και το περιεχόμενό του θα είναι εκτελεστό και σε διαφορετική περίπτωση θα συντάσσεται και πάλι πόρισμα με την άποψη της επιτροπής, θα παραδίδεται στους ενδιαφερόμενους και χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα θα μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο.
Η επιτροπή θα είναι τριμελής και θα πρέπει εντός 20 ημερών από την υποβολή του αιτήματος να εξετάζει την υπόθεση και στη συνέχεια εντός 20 ημερών να προχωρεί στη σύνταξη πορίσματος.
Τις επιτροπές αυτές θα απαρτίζουν ένας πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωπος της περιφέρειας ως πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της περιοχής, και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και η θητεία τους θα είναι διετής.