Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Μείωση ενοικίων και με δικαστική απόφαση

Δικαιωμένοι βγαίνουν οι πολίτες που ακολουθούν τη νομική οδό για να διεκδικήσουν μείωση των μισθωμάτων κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης επικαλούμενοι την οικονομική κρίση.
Τα δικαστήρια δέχονται ότι η οικονομική κρίση αποτελεί λόγο για μείωση των μισθωμάτων, με αποτέλεσμα η τιμή του ενοικίου να πέφτει ως και 25%.
Το τελευταίο καιρό σημειώνεται μπαράζ αγωγών για μείωση των ενοικίων.
Σύμφωνα με το «Έθνος», δικαστικές αποφάσεις περιφερειακών δικαστηρίων, αξιοποιώντας σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου, έχουν αρχίσει να δέχονται ότι η τρέχουσα κακή οικονομική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, οι περικοπές αποδοχών, η ανεργία, οι απολύσεις, τα λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, συνθέτουν ένα «παζλ» απρόβλεπτων γεγονότων (κατά τη συνήθη πορεία των συναλλαγών) που δικαιολογούν τη «μείωση των ενοικίων διά της δικαστικής οδού».
Τα δικαστήρια δέχονται δηλαδή ότι έχει προκληθεί εκτάκτως και εντελώς απρόβλεπτα, μια πλήρης κατάλυση της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές (τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές) λόγω της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια η μία πλευρά (των ενοικιαστών) να υφίσταται ουσιώδη έως υπερμεγέθη ζημιά και αντίστοιχα η άλλη να ωφελείται υπέρμετρα.
Σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, για καταστήματα ειδών ένδυσης, αποθήκευσης εμπορευμάτων κλπ., σε διάφορες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, τον Βόλο, τη Ν. Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Παγκράτι κ.λπ., οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 11 έως 25%, δηλαδή από 200 έως και 1.200 ευρώ.
Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν υποβληθεί πάνω από 1.600 αγωγές για να μειωθούν δικαστικά ενοίκια, με επίκληση της κακής οικονομικής κατάστασης, ενώ δικηγόροι βεβαιώνουν ότι συντάσσουν πυρετωδώς παρόμοιες αγωγές.