Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» η παγκόσμια αγορά βάμβακος

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θα εξελιχθεί το θέμα των τιμών για το βαμβάκι τη νέα σαιζόν, καθώς παρά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας σε κύριες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ, λόγω του σφοδρού κύματος ξηρασίας, κανείς δεν μπορεί να… εγγυηθεί για το ύψος τους. Τις τελευταίες μέρες, παρά και την εκτίμηση της ICAC, για κάμψη παραγωγής στις ΗΠΑ, οι τιμές δεν σημειώνουν, την αναμενόμενη από τους διεθνείς αναλυτές, άνοδο.
Σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας βάμβακος οδηγούνται πολλοί αμερικανοί αγρότες  εξαιτίας της σφοδρής ξηρασίας που επικρατεί σε διάφορες πολιτείες, που παράγουν πολύ προϊόν. Εντούτοις, διεθνώς οι τιμές του βαμβακιού δεν αυξάνουν ιδιαιτέρως ακόμη και μετά την εκτίμηση της ICAC για μειωμένες καλλιέργειες και οι ΗΠΑ.
Διακυβερνητική ομάδα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC) περιμένει μειωμένη παγκόσμια παραγωγή κατά 500.000 τόνους, την περίοδο 2011-12. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές βάμβακος θα σημειώσουν  πτώση κατά 37% σε ένα μήνα, παρά τα ενθαρρυντικά σχόλια από την Standard Chartered.

Όλα αυτά παρά το γεγονός, ότι οι συνθήκες ξηρασίας που επικράτησαν στο Τέξας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εκ των κορυφαίων πολιτειών σε παραγωγή του προϊόντος παραγωγής βαμβακιού, «όχι μόνο θα αυξήσουν την εγκατάλειψη της παραγωγής αλλά και θα περιορίσουν τις αποδόσεις , όπως αναφέρουν από την ΙCAC.
Το σύνολο των καλλιεργειών στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βαμβακιού, είχε εκτιμηθεί σε 3,5 εκατ. τόνους, με το Tέξας να αποδίδει το 50 τοις εκατό της παραγωγής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα εξάλλου με εκθέσεις, οι παραγωγοί ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση περίπου 5,5 εκατομμύρια εκταρίων βαμβακιού εφέτος, αυξάνοντας τον πήχη στο υψηλότερο σημείο, την τελευταία πενταετία.
Ωστόσο, οι ζημιές από την ξηρασία μείωσαν την αισιοδοξία στις ΗΠΑ για τις φυτείες βαμβακιού, με αποτέλεσμα ποσοστό 30% των καλλιεργειών, ν’ αναμένεται τώρα να εγκαταλειφθεί λόγω της ξηρασίας.
Οι υποβαθμίσεις άφησαν τις εκτιμήσεις της ICAC σχεδόν ταυτόσημες με αυτές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τις οποίες πολλοί αναλυτές αναμένουν πιο «συντηρητικές», πιθανώς σε μια έκθεση για την καλλιέργεια την επόμενη εβδομάδα, όπου πρόκειται να υπολογιστεί μια νέα εκτίμηση της απόδοσης των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας χρησιμοποιούν σήμερα έναν αριθμό απόδοσης της τάξεως των 800 κιλών ανά στρέμμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους, παρά την ξηρασία στο Τέξας που καταγράφεται ως η χειρότερη από το 1895 έως σήμερα.
Επιπλέον, η ICAC μείωσε τις προβλέψεις της για την κατανάλωση βαμβακιού, κατά 200.000 τόνους σε 25 εκατ. τόνους, λέγοντας ότι η ζήτηση θα είναι "σύμφυτη με τις σχετικά υψηλές τιμές του βαμβακιού και με τον ανταγωνισμό με τις τεχνητές χημικές ίνες», ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο, η Ινδία, προχώρησε σε άρση περιορισμών στις πωλήσεις του ακατέργαστου βαμβακιού στο εξωτερικό και είναι πιθανόν να αυξήσει την παραγωγή της κατά 10%.