Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αδιάθετη η πατάτα Νευροκοπίου λόγω «ελληνοποιήσεων»

Πάνω από 70.000 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου παραμένουν αδιάθετοι, όπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και αποφασίσθηκαν σειρά μέτρων για τον έλεγχο της διακίνησης των εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη και με την συμμετοχή των υφυπουργών Δριβελέγκα και Ροντούλη, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Ξανθόπουλου, του Αντιπεριφεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κ. Ούστογλου, των τριών Βουλευτών του Νομού Δράμας, κ.κ. Αηδόνη, Κεφαλίδου και Τζίμα, και του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου, κ. Μαυρίδη.
Αφού εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και επισημάνθηκε πως η αδιάθετη ποσότητα από τη φετινή παραγωγή ξεπερνά τους 70.000 τόνους, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
Αναφορικά με τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες αποφασίστηκε η ένταση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων που εκτελούν τα αρμόδια περιφερειακά κέντρα του ΥΠΑΑΤ και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των περιφερειών.
Αναφορικά με το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αποφασίστηκε αυστηρός έλεγχος προκειμένου να γίνεται η αναγγελία όλων των διακινούμενων φορτίων πατάτας στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων, γεγονός που θα επιτρέψει τον άμεσο εντοπισμό τυχόν ελληνοποιήσεων.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ πρόκειται να θέσει το πρόβλημα στην επόμενη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση και εποπτεία επί των παραπάνω ελέγχων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.