Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πώς θα γλιτώσετε τώρα 400 ευρώ από το πετρέλαιο του επόμενου χειμώνα



Από τον Οκτώβριο του 2012, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί μ' εκείνον του πετρελαίου θέρμανσης. Θα πληρώσετε, δηλαδή, σχεδόν 400 ευρώ παραπάνω στον τόνο -εκτός αν Τις τελευταίες ημέρες, παρ' ότι η θερμοκρασία φλερτάρει με τους 25 βαθμούς και ο ήλιος μας χαρίζει πλουσιοπάροχα τις ιδιότητές του, τα βυτιοφόρα κυκλοφορούν στους δρόμους μοιράζοντας πετρέλαιο στις κατοικίες. Όχι, δεν τρελλάθηκαν οι γείτονές σας.

Πιο τρελλός θα είστε εσείς, αν δεν ακολουθήσετε το παράδειγμά του. Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τον φόρο του πετρελαίο θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 και να τον φέρει στο 80% εκείνου που βαραίνει το πετρέλαιο κίνησης. Σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται περίπου στο 1,02 με 1,04 ευρώ το λίτρο. Από τις 15 Οκτωβρίου θα κοστίζει 1,35 με 1,40.Η διαφορά, δηλαδή, στο ένα τόνο, μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 400 ευρώ.

Πολλοί, βέβαια, θ' αναρωτηθούν γιατί να γεμίσουν τις δεξαμενές από τώρα. Μην ξεχνάτε ότι πετρέλαιο θέρμανσης μοιράζεται μέχρι και τις 30 Απριλίου. Όταν ξαναρχίσει η διανομή, η τιμή θα είναι η νέα, η "αλμυρή"... Αν δεν έχετε την δυνατότητα να πληρώσετε τοις μετρητοίς τώρα για μια ανάκη που θα σας προκύψει σε μισό χρόνο, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα. Ακόμη και οι τόκοι με τους οποίους θα επιβαρυνθείτε, θα είναι αισθητά μικρότεροι του πρόσθετου κόστους που θα επιφέρει η εξίσωση της φορολογίας.

Υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε ζημιωμένοι; Φυσικά και υπάρχει, αλλά μικρή. Αν η κυβέρνηση αποσύρει την διάταξη και αν η παγκόσμια κρίση στην τιμή του πετρελαίου λήξει άμεσα και παρασύρει προς τα κάτω τις τιμές, τότε ναι, θα έχετε πληρώσει "κερατιάτικα". Αλλά, με τα ως τώρα δεδομένα, ποιος πιστεύει πραγματικά ότι πρόκειται να συμβεί έστω το ένα από τα δύο;
mensguide