Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


Θήβα : 06/04/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) με την συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ και αντικείμενο «Περιβαλλοντική Διαχείριση των Βιομηχανικών Αποβλήτων», διαπιστώνουμε ότι επανέρχεται το μείζον θέμα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων και δη των επικινδύνων, θέμα το οποίο είχε ξεκινήσει, μετά την πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ από τον Ιούνιο του 2010 προς υποψήφιους επενδυτές για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, για την εξυπηρέτηση των βιομηχανικών ζωνών Αττικής και Σχηματαρίου-Οινοφύτων.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΙΑΝ τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας τόσο Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) όσο και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει γίνει αποτύπωση από το ΥΠΕΚΑ σε χάρτες GIS των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθώς και χώρων τελικής διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, βάσει των υπό αξιολόγηση προτάσεων της βιομηχανίας.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε μια σειρά ενεργειών χωρίς την στοιχειώδη ενημέρωση των εμπλεκόμενων Δήμων της περιοχής μας.

Είναι επίσης λυπηρό και ταυτόχρονα απαράδεκτο ότι, παρά τις οχλήσεις μας και εγγράφως, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει για τον σχεδιασμό αλλά και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει.

Η προσέγγιση ενός κεντρικού σχεδιασμού για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος, ερήμην της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών είναι σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει.

Ζητούμε άμεση και αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των ενεργειών αλλά και των προτεινόμενων θέσεων δημιουργίας των μονάδων.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής μας και θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την Δημόσια υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σπυρίδων Νικολάου- Δήμαρχος Θηβαίων
Ευάγγελος Γεωργίου- Δήμαρχος Τανάγρας
Γεώργιος Ντασιώτης- Δήμαρχος Αλιάρτου