Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης η Αλέκα Παπαρήγα


Με εκπροσώπους από το Σωματείο Εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης συναντήθηκε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Βουλευτής του Κόμματος στο Νομό Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των εργαζομένων.

Σε δήλωση της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς δε θεωρούμε σκάνδαλο μόνο τις μίζες που πάντα συνοδεύουν τα εξοπλιστικά κάτω από το τραπέζι. Σκάνδαλο που κυριολεκτικά σου σηκώνονται οι τρίχες είναι να βρίσκεται η "Ηλεκτρομηχανική", το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που κατασκευάζει αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, που ανήκει στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας, της αμυντικής βιομηχανίας, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, να δίνονται παραγγελίες σε ιδιώτες - και ποιος ξέρει πού - και να κινδυνεύει με κλείσιμο και ανεργία το προσωπικό. Αυτό είναι νομιμοποιημένο σκάνδαλο και για το οποίο εμείς διεκδικούμε και θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων να δοθούν παραγγελίες αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το κρατικό εργοστάσιο και να μην παίζουν με άλλους ιδιώτες και ποιος ξέρει με τι άλλα κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Θέλουμε να επισημάνουμε πως η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χρόνιας απαξίωσης στην οποία οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αν και είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα που έχει την ικανότητα παραγωγής αλεξίσφαιρων γιλέκων και κρανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εντούτοις συστηματικά οι κυβερνήσεις δίνουν παραγγελίες στους ιδιώτες, αντί να ενισχύσουν την επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν απομείνει μόλις 60 εργαζόμενοι, από 100 που ήταν πριν από ένα χρόνο, μετά από συνεχείς συνταξιοδοτήσεις οι οποίες δεν αναπληρώνονται. Την ίδια στιγμή, κατά διαστήματα αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα με τις πληρωμές, αφού στις αρχές του χρόνου (Γενάρη) είχαν φτάσει μέχρι και τρεις μήνες απλήρωτοι.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση, όπως τόνισαν αμέσως μετά τη  συνάντηση με το ΚΚΕ, αφού η συνεχής απαξίωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο κλείσιμο του εργοστασίου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και παραγγελίες που θα μπορούσαν να δοθούν στην εταιρεία δε δίνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγγελία για κατασκευή κρανών (τύπου KEVLAR) 75.000 τεμαχίων, η οποία δε δίνεται στην «Ηλεκτρομηχανική», αν και έχει πλήρως τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό, με συνέπεια η παραγγελία να εκκρεμεί με διάφορες προφάσεις. Μάλιστα, το εν λόγω θέμα το έχει θέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Ωστόσο, ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι εργαζόμενοι έχουν λάβει απάντηση.

Το ΚΚΕ, απ’ την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και απαιτεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο κανονικά, να μη δίνονται παραγγελίες σε ιδιώτες και καλεί τους εργαζόμενους σε ενιαίο αγώνα που θα στρέφεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της επιχείρησης και θα διεκδικούν ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικής βιομηχανίας.    [ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ ]