Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΥΠΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ» ΟΙ ΦoΔΣΑ Α.Ε.


Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής λίγο πριν τη συζήτησή του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2»), επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να περάσει από την «πίσω πόρτα» τους (ΦορείςΔιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ΦΟΔΣΑ Α.Ε.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που μετά την αποκάλυψη τηςaftodioikisi.gr τον περασμένο Νοέμβριο και την επιβεβαίωση της από τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο που ήταν (και είναι) ο ιθύνων νους (βλ. ΔΙΑΔΥΜΑ στην Π. Δυτικής Μακεδονίας), στην οποία το ΥΠΕΣ είχε υποχωρήσει. Μάλιστα τότε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης είχε χαρακτηρίσει τις απόψεις του υφυπουργού του «προσωπικές».

Καθ' οδόν ιδιωτικοποίηση

Έτσι, επελέγη η λύση την απόφαση για τη νομική μορφή, να την λαμβάνουν οι ίδιοι ΟΤΑ που συμμετέχουν στους ΦΟΔΣΑ με απόφαση των μελών τους. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στοαρχικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή στο άρθρο 16 παρ. 6 ορίζεται ότι «ο περιφερειακός σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ δύναται να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία εφόσον αυτό αποφασισθεί από ΟΛΑ τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του συνδέσμου», στο κείμενο που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, μετά την επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπήμετατρέπεται σε: «εφόσον τούτο αποφασισθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του συνδέσμου, που παράγουν τουλάχιστον άνω του 50% των απορριμμάτων της οικείας περιφέρειας, βάσει των στοιχείων του ΠΕΣΔΑ».

Συνδικαλιστές: Έρχονται χιλιάδες απολύσεις

Το γεγονός αυτό, κατά τους συνδικαλιστές, ανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης των ΦΟΔΣΑ καθώς αρκεί η απόφαση δύο-τριών μεγάλων δήμων κάποιας περιφέρειας, ώστε οι φορείς να μετατραπούν σε Α.Ε. με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων.

Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από το περασμένο Σάββατο, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και τις επόμενες ημέρες.