Τρίτη 15 Μαΐου 2012

18 Μαϊου! Διεθνής Ημέρα Μουσείων!


 «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν» σε Θήβα – Σχηματάρι – Χαιρώνεια – Δίστομο…

Εβδομάδα εκδηλώσεων στο Μουσείο και το Συνεδριακό Κέντρο Θήβας…
Ως Διεθνής Ημέρα Μουσέιων γιορτάζεται η 18η του Μαϊου, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου τους στην σύγχρονη κοινωνία και κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει το θέμα και τα μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις…
Για φέτος το θέμα είναι «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει – Νέες προκλήσεις – νέες εμπνεύσεις»..
Η Βοιωτία διαθέτει τρία Αρχαιολογικά Μουσεία στην Θήβα, το Σχηματάρι και την Χαιρώνεια, αλλά και μια Αρχαιολογική Συλλογή στο Δίστομο.. Τα τελευταία χρόνια, με την χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί δυο επανεκθέσεις στα Μουσεία Σχηματαρίου και Χαιρώνειας, ενώ στο έργο Επανέκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών βρίσκεται σε εξέλιξη..
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση τόσο των νέων εργασιών στην Θήβα, όσο και η παρουσίαση των νέων μεθόδων και απόψεων για την δημιουργία αρχαιολογικών εκθέσεων… «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν» το θέμα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, την Δευτέρα 14 Μαΐου 2012. Την σκυτάλη παίρνει το Αρχαιολογικό Μουσείο....Σχηματαρίου την επόμενη ημέρα 15 Μαϊου, με ωριαία ξενάγηση από τις 9.00 μέχρι τις 10.00 το πρωϊ και εκπαιδευτικά παιχνίδια για την ανακάλυψη του παρελθόντος 9.00 – 11.00 το πρωϊ και 12.00 – 2.00 το μεσημέρι.. Την Τετάρτη 16 Μαϊου, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια επιστρέφουν στο Μουσείο Θηβών, για να μεταφερθούν την Πέμπτη 17 Μαϊου στο Μουσείο της Χαιρώνειας..
Το απόγευμα της Πέμπτης, ώρα 5.00 ξεκινά ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας με δυο συνεδρίες και αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν την μόνιμη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και την ανάδειξή της, το παρελθόν της πόλης των Θηβών κ.α.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων συνεχίζεται την Παρασκευή 18 Μαϊου, με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «δημιουργώντας μια φωτογραφική έκθεση με θέμα τον ήρωα Ηρακλή» στο Μουσείο Θηβών , που επαναλαμβάνεται και το Σάββατο, μαζί με επίδειξη και εκμάθηση των βασικών αρχών σύγχρονης τοξοβολίας …

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταφέρεται στο Δίστομο την Δευτέρα 21 Μαϊου, ενώ παράλληλα από τις 14 μέχρι και 21 Μαίου θα λειτουργήσουν και φωτογραφικές εκθέσεις σε δυο αίθουσες του Μουσείου Θήβας, με τίτλο «Η διαχρονική παρουσία του ήρωα Ηρακλή, όπου θα γίνει και αντίστοιχη προβολή ταινίας .
«Ένα Μουσείο γεννιέται» είναι τέλος ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, που θα λειτουργεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά τις ώρες 9.00 το πρωϊ με 1.30 το μεσημέρι ..