Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Σε εκλογές οδηγείται και πάλι η χώρα



Καμιά ρωγμή μέχρι στιγμής στο αδιέξοδο. Τυπική η τελευταία απόπειρα απο τον Κ. Παπούλια
Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν εκλογές ,η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για το απόγευμα ο Κ.Παπούλιας μοιάζει περισσότερο με μια τυπική νέα απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης παρά ως ουσιαστική κίνηση βασισμένη σε νέα δεδομένα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές πιθανότατα στις 17 Ιουνίου ή αν τελικά λυθούν γρηγορότερα τα τυπικά ζητήματα που συνοδεύουν μια εκλογική αναμέτρηση στις 10 Ιουνίου.

Από εχθές το βράδυ που ουσιαστικά έληξε άδοξα η φάση διαβούλευσης υπό τον Κ.Παπούλια δεν φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά δεδομένα που θα οδηγούσαν στον σχηματισμό έστω μιας κυβέρνησης των τριών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε πλήρως τη θέση του δείχνοντας ευθέως εκλογές επομένως δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα σχηματισμού κάποιου τύπου οικουμενικής.

Ο Φ. Κουβέλης εντελώς προσχηματικά βάζει μπροστά την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ για να απορρίψει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι το κόμμα του (και κάποιοι βουλευτές) δεν θα τον ακολουθήσει σε μια κυβέρνηση αυτού του τύπου.
Κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον Κ. Παπούλια να προτείνει σήμερα σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων μεταβατικού σκοπού αλλά το ερώτημα είναι ποιος είναι ο μεταβατικός σκοπός, ποια η χρονική διάρκεια της κυβέρνησης και κυρίως ποιες είναι οι δυνατότητες διακυβέρνησης μιας κυβέρνησης αυτού του τύπου ακόμα κι αν προς στιγμήν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.