Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες στο ΕΣΥ

Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες θα έχουν πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΕΣΥ στην χώρα μας. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, που εστάλη την Τρίτη στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας της χώρας, η οποία ωστόσο εξαιρεί τους ανήλικους μετανάστες καθώς και όσους χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη ή για λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα.

Δωρεάν υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται εφεξής στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια με την προϋπόθεση ότι αυτοί είναι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι και εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατωτέρω κατηγορίες: α) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, β) Αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, γ) Δικαιούχοι επικουρικής προστασίας, δ) Υπαχθέντες στο καθεστώς προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Τα «διαβατήρια» για το ΕΣΥ που πρέπει να έχουν μαζί τους οι αλλοδαποί προκειμένου να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας είναι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η άδεια παραμονής αλλοδαπού, η άδεια παραμονής μελών οικογενείας αλλοδαπού διαρκείας πέντε ετών, το δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η υποβολή του αιτήματος ασύλου (αιτούντες άσυλο), η άδεια παραμονής αλλοδαπού ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, διετούς διάρκειας.

Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων καθώς και διενέργεια παρακλινικών, ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, παροχή φαρμάκων με συνταγή ιατρού, θεωρημένη από το διευθυντή της κλινικής. Δωρεάν είναι η νοσηλεία σε κλινική της Γ΄ θέσης των δημόσιων νοσοκομείων.
Η εγκύκλιος διευκρινίζει πάντως ότι ρητή και μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα περιστατικά που προσέρχονται ως επείγοντα και αφορούν σε απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες καταστάσεις και τα οποία που εισάγονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε νοσοκομείου. Επίσης, αναφέρεται ότι εξαιρούνται τα αλλοδαπά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV η άλλα λοιμώδη νοσήματα εφόσον χρήζουν θεραπευτικής αγωγής και μέχρι σταθεροποίησης της υγείας τους.