Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύμα «μετανάστευσης» Ελλήνων φοιτητών στην Ολλανδία


Οι Έλληνες φοιτητές «ψηφίζουν» Ολλανδία για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους με γνώμονα το χαμηλό κόστος στα δίδακτρα και τον μεγάλο αριθμό αγγλόφωνων προγραμμάτων.

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρείχε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Σήμερα, στα 14 πανεπιστήμια της χώρας παρέχονται περισσότερα από 1.500 αντίστοιχα προγράμματα σε διάφορους τομείς και ειδικότητες, τα οποία έχουν μέσο όρο διδάκτρων 1.800 ευρώ. Το χαμηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι υψηλού επιπέδου, καταλαμβάνοντας πολύ καλές θέσεις στις ευρωπαϊκές και στις παγκόσμιες λίστες αξιολόγησης, έχουν φέρει στα έδρανα περισσότερους από 80.000 ξένους φοιτητές, ακόμη και από τη Βρετανία, όπου τα δίδακτρα είναι πολλαπλάσια.

Οι δυνατότητες που δίνονται για υποτροφίες προσελκύουν τους Έλληνες φοιτητές, που έχουν τριπλασιαστεί από το 2006, κάνοντας την ελληνική «παροικία» την τρίτη μεγαλύτερη φοιτητική κοινότητα της χώρας και ήδη αριθμεί τους 1600 φοιτητές, από 450 το 2006.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική και πολιτιστική ακόλουθο της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μάρθα Τριανταφύλλου, μέχρι πριν από τρία χρόνια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε για μεταπτυχιακές σπουδές, ωστόσο η δημιουργία νέων αγγλόφωνων προγραμμάτων ανέβασε τον αριθμό και των προπτυχιακών σπουδαστών. Οσο για τις σχολές που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των νέων, ξεχωρίζουν τα Πολυτεχνεία και τα Οικονομικά Πανεπιστήμια, αλλά και οι σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καλών Τεχνών.

Τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Σε ότι αφορά το κόστος διαμονής, εξαρτάται από κάθε πόλη, με το Αμστερνταμ να παραμένει το πιο ακριβό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγαση, δεδομένου ότι η Ολλανδία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες.

Σημαντική βοήθεια στους νεοεισαχθέντες προσφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας, που εκτός από την ενημέρωση που παρέχει, διοργανώνει εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες. Ο σύνδεσμος έχει υπολογίσει ότι τα χρήματα που χρειάζεται ένας φοιτητής είναι από 800 έως 1.100 ευρώ τον μήνα μαζί με το ενοίκιο.